EPA/Georgi Licovski
Skoplje

Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski izjavio je danas da je za makedonsko-bugarsko pomirenje potrebno izvinjenje Bugarske za ulogu profašističke vlasti u Sofiji u deportaciji makedonskih Jevreja.

On je na komemorativnoj svečanosti povodom 80 godina od Holokausta nad makedonskim Jevrejima ocenio da u Drugom svetskom ratu nigde u Evropi morbidni koncept nazvan “Konačno rešenje jevrejskog pitanja” nije efikasnije sproveden nego u tadašnjoj okupiranoj Makedoniji.

Pendarovski je podsetio da se juče navršilo 80 godina od Holokausta nad makedonskim Jevrejima, kada je 7.144 muškaraca i žena, dece i staraca sprovedeno u tri konvoja do železničke stanice u Skoplju, utovareno u stočne vagone i deportovano u logor smrti Treblinka.

– Da li mi, današnje generacije, imamo pravo da umirimo nečiju nečistu savest o Holokaustu nad makedonskim Jevrejima? Da li smemo da ćutimo pred istorijskim revizionizmom koji rehabilituje zločince i slavi krivce? Da li treba da zaboravimo čijim su potpisima bili sistematski lišavani njihovih građanskih, ekonomskih i ljudskih prava i poslati u smrt – pitao je Pendarovski.

Obeležavanje 80 godina od Holokausta makedonskih Jevreja, pod motom “11. mart 1943 – nikad više”, počelo je “Povorkom živih”, od lokacije nekadašnje železničke stanice u Skoplju do nekadašnjeg “Monopola” koji je 1943. godine bio sabirni centar za deportaciju Jevreja u logor Treblinka.

U povorci su bili i visoki državni funkcioneri Severne Makedonije i delegacije parlamenta Izraela, jevrejskih udruženja iz zemlje i sveta, predstavnici makedonskih parlamentarnih političkih partija i diplomatskog kora.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here