T. O.
Nela Trifković i trio SARAY Iluminado Femme

Za ljubitelje dobrih nota u Australiji, ime Nele Trifković iz Melburna nije nepoznato. Ova muzičarka više od sedam godina, sa svojim bendom SARAY Iluminado, neguje sevdah i sefardsku muziku sa Balkana.

– Srednju muzičku školu završila sam u Beogradu, a tokom rata, devedesetih smo iz rodne Bijeljine otišli za Srbiju, da bi smo 1996. došli u Australiju – kaže umetnica za “Vesti”.

Upravo u Melburnu Nela je nastavila dalje školovanje, da bi na Fakultetu za lepe umetnosti i muziku na Univerzitetu Melburn doktorirala muziku.

Bend SARAY Iluminado je 2019. imao i zapažene nastupe na evropskim folkornim festivalima u Grčkoj i Italiji.

– U bendu sam samo ja s naših prostora. Ostali članovi, a ima nas pet, su iz Australije, mada svi vode poreklo ili imaju neke korene koji ih vezuju sa sefardskom muzikom – priča Nela.

Tariro Mavondo

Od 2018, Nela je zajedno sa bendom počela da dobija pozive za učešće na različitim svečanostima povodom 8. marta, Međunarodnog dana žena. Tako je nastao i trio SARAY Iluminado Femme, koji čini samo ženski deo benda.

Ove godine, trio nastupa 6. marta u “Atriumu” (75 Reid Street, North Fitzroy) u Melburnu od 17 sati. Biće to svojevrstan muzički put oko sveta, pošto će moći da se čuju pesme na raznim jezicima i iz različitih kultura.

– Pored nas sviraće još jedan bend “The Queen Of Hearts Mariachi”. Ovu grupu čini šest žena iz Južne Amerike i Australije, koje izvode pesme marijačija, koju tradicionalno izvode muškarci. Nastupiće i dve solo umetnice, Tariro Mavondo je pesnikinja rođena u Zimbabveu, ali odrasla i živi u Australiji. Druga je mlada umetnica iz Izraela, Palestinka Aseel Tayah koja će pored svojih poema i proze, pevati “a kapela” pesme na arapskom – najavljuje naša sagovornica.

Zanimljivost ovogodišnjeg nastupa je i mogućnost starijih sugrađanki da prate koncert direktno putem “lajv strima” iz svojih domova. Svi detalji vezani za koncert mogu da se pronađu na sajtu: www.boite.com.au/post/the-resonant-heart.

The Queen Of Hearts Mariachi

Korona poremetila planove

Prethodnih godina, Nelin bend je nastupao od pet do deset puta godišnje, a svake nedelje se sastaju da bi vežbali. Prošle godine zbog kovida, pored nemogućnosti sugrađana iz Melburna da uživaju u njihovoj muzici, umetnica kaže da je prolongirana i njena saradnja sa poznatom pevačicom Amirom Medunjanin.

Nažalost, mnogi planovi su morali da se pomere zbog pandemije, ali Nela je uverena da će uspeti da realizuje saradnju s različitim umetnicima sa prostora bivše Jugoslavije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here