Z. Mirković
Hram Vaskrsenja Hristovog u bečkom 2. okrugu

Ministarka za integraciju i vere Austrije Suzana Rab dogovorila je nove mere sa verskim zajednicama vezane za aktivnosti crkava, nakon što je došlo do uspostavljanja pojedinih klastera koronavirusa.

Na osnovu povećanog broja novozaraženih neophodno je biti obazriv, poručila je ona.
Sa crkvama i verskim zajednicama je dogovoreno dosledno nošenje maski na verskim službama u regionima sa povišenim brojem zaraze.

Takođe je usaglašeno sprovođenje potrebnih i odgovarajućih mera, kao što je privremena obustava službi, posebno u pogođenim regionima. Isto tako, usaglašeno je pridržavanje aktuelno važećih mera distance i predostrožnosti.

Odgovarajućim merama, kao što je stavljanje na raspolaganje dezinfekcionih sredstava i redovno čišćenje često korišćenih površina, treba da se minimizira rizik od zaraze. Obavezno je nošenje maski na službama verskih zajednica čiji pripadnici se vraćaju iz rizičnih regiona u inostranstvu.

Ukoliko dođe do pojave zaraze, u dogovoru sa lokalnim zdravstvenim vlastima, treba da budu preduzete sve potrebne i odgovarajuće mere kako bi se smanjila opasnost od širenja zaraze. Privremena obustava službi je, kako se navodi, jedna mogućnost.

– Tesno smo sarađivali sa crkvama i verskim zajednicama kako bi što pre zaustavili širenje koronavirusa. Nažalost, proteklih nedelja se povećao broj zaraza u vezi verskih zajednica. Sada se radi o tome da sprečimo dalje širenje virusa u Austriji – naglasila je Rab osvrnuvši se na slučajeve zaraze u SPC u Beču i Slobodarskoj crkvi u Gornjoj Austriji.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here