D. Pašić
Prvi dan 2021. na skijama: Bračni par Šormaz

Austrija je i pre korone bila omiljena za ljubitelje zimskih sportova, pogotovo skijanja. S obzirom na to da je gotovo dva meseca, upravo zbog pandemije kovida, sve stavljeno pod “katanac” u Alpskoj Republici, odluka da se od 25. decembra otvore brojna skijališta, donekle je promenila svakodnevicu. Pokrajina Gornja Austrija, koja broji skoro milion i po stanovnika, ima nekoliko zimskih centara visokog kvaliteta, poput Kasberga, Hohfihta, Štajnšterna… koji su omiljeni i našim zemljacima koji u velikom broju žive u ovom delu Austrije.

Tako je prvi dan 2021. godine, bračni par Šormaz, Nada i Željko iz Linca, proveo na skijama na Kasbergu udaljenom oko 70 kilometara od grada na Dunavu.

– Iskreno, bilo je odlično jer Kasberg ima veliki broj staza, kako za početnike, tako i za one koji imaju više iskustva na skijama. Vreme je bilo odlično, a nije bilo gužve, pa samim tim nismo morali da nosimo obavezne maske kad koristimo gondole. Uživali smo i želim svima da čestitam Novu godinu i da im bude mnogo bolja od prethodne – kaže Nada, dok njen suprug Željko dodaje:

– S obzirom na to da nije bilo organizovanog dočeka Nove godine u klubu “Nikola Tesla”, čiji smo članovi, ovog puta porodično smo dočekali 2021. Ustali smo ranije ujutro da bismo prvi dan ove godine, nadam se mnogo bolje za sve, proveli na skijama – kroz osmeh dodaje Šormaz.

Poput većine naših ljudi u dijaspori i familija Novaković novogodišnje praznike posle dugo godina provela je u Lincu. Za razliku od prethodnih, ove godine nisu otišli u Laktaše. To im je bila odlična prilika da im skijanje ulepša sumornu svakodnevicu izazvanu korona virusom:

– Uživali smo na stazama Hohfihta, zimskog centra koji se nalazi praktično na granici Austrije, Nemačke i Češke. Nije bilo puno ljudi, tako da je i s te strane bilo odlično. Eto i u ovim teškim vremenima ima mesta za zadovoljstvo – prenosi nam Dušan, koji je sa sinom Filipom, iskoristio poslednji dan stare godine i lepo vreme da uživa na skijama.

Dušan i Filip Novaković

Teško do cipela

Filip u februaru puni 14 godina, ali je imao veliki problem da nađe odgovarajuće cipele za skijanje. S obzirom na to da nosi broj 47,5, otac Duško je jedva preko oglasa došao da tog broja. U prodavnicama ili putem interneta gotovo da je nemoguće nabaviti cipele tog broja, iako je u Austriji velika ponuda zimske opreme.