Sa godinama bliži korenima

0

Vesti
Snežana Bošković sa ministrom Timom Uppalom

Snežana Bošković je takođe istakla da statistika pokazuje da se većina seniora u kasnijem dobu života vraća na maternji jezik, a skoro svi seniori oboleli od demencije počnu da komuniciraju isključivo na svom maternjem jeziku bez obzira što su se pre toga u Kanadi služili engleskim ili francuskim. Statistika pokazuje da je demencija zapravo glavni razlog smeštanja seniora u staračke domove.

– Pored toga, usamljenost, depresija i izolovanost su pojačane kod seniora koji u staračkim domovima u Kanadi nemaju svoje zemljake sa kojima mogu da razgovaraju na maternjem jeziku o zajedničkim temama proisteklim iz sličnog ili istovetnog kulturnog nasleđa – objasnila je izvršna direktorka Srba, građana sveta.

Ona je naglasila da Srbi još uvek nemaju svoj starački dom u najvećem kanadskom gradu Torontu i izrazila nadu da će kanadska vlada pomoći srpskoj zajednici da izgradi dom u skoroj budućnosti. I predstavnici ostalih etničkih grupa, Korejci, Hrvati, Rusi, Iranci, Poljaci i Kinezi, koji su prisustvovali razgovoru sa ministrom Uppalom, naglasili su potrebu za postojanjem etničkih staračkih domova u Torontu i Kanadi.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here