Tanjug
Konstitutivna sednica povodom formiranja Nacionalnog tima za preporod sela Srbije

U Beogradu se danas održava konstitutivna sednica povodom formiranja Nacionalnog tima za preporod sela Srbije, kojoj prisustvuje i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Konstitutivnom sednicom, u Palati Srbija, predsedavaju ministar zadužen za regionalni razvoj Milan Krkobabić i akademik Dragan Škorić, predsednik Akademijskog odbora za selo Srpske akademije nauka i umetnosti.

Strateški cilj formiranja Nacionalnog tima je smanjenje regionalne neravnomernosti, stvaranje sistemskih preduslova za ekonomsku održivost porodičnih gazdinstava, kreiranje zdravog tržišnog ambijenta, poboljšanje i modernizacija infrastrukture i stvaranje svih socio-kulturnih preduslova za demografsko oživljavanje sela u Srbiji.

Na početku sednice, glumac Nenad Jezdić, koji je život u gradu zamenio selom, ukazao je na značaj opstanka i oporavka srpskog sela.

Kako je rekao, iza nas su brojni pokušaji vekovnih osvajača da unište srpski narod i tragove njegovog postojanja na ovim prostorima, ali iako je to sada iza nas nešto drugo preti sadašnjosti i budućnosti srpskog i svih naroda koji žive zajedno na ovim prostorima – bela kuga.

– Smrtonosna epidemija puste zemlje širi se rubnim područjima i zlokobno preti da zatre srpsko selo, koje je održalo Srbiju, nahranilo nas i othranilo. Sa nestajanjem sela, nestala bi i Srbija – rekao je Jezdić.

Izneo je podatak da od 4.700 naselja u Srbiji, nestaje njih 1.200 – u 1.000 sela ima manje od po 100 stanovnika, dok u više od 200 sela nema osobe mlađe od 20 godina.

U selima danas ima 260.000 momaka između 40-50 godina i oko 100.000 devojaka iste dobi, koji nisu zasnovale svoje porodice.

– Probudimo se, stavimo prst na čelo, svi koji želimo dobro Srbiji. Upotrebimo sva znanja i mogućnosti da spasimo srpsko selo – apelovao je Jezdić.

Vladika valjevski Milutin je rekao da SPC podržava oživljavanje srpskih sela i da danas prisustvuje sednici po blagoslovu partijarha srpskog Irineja, umesto vladike Jovana šumadijskog koji je član Tima.

– Radujem se ovom poduhvatu, oživeti sela je naša sveta dužnost – poručio je vladika Milutin.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here