S. Božić
Kadril je igran s maskama

Nije Sena, ali su Dunav i Sava. Nije brod Bato Muš, ali je hotel Slavija luks. Sve u čast Svetog Save, kome su naši francuski dijasporci do sada 16 uzastopnih godina posvećivali Svetosavsku školsku akademiju i u nastavku Svetosavski bal.

– Ovogodišnji problem se zove virus korona. Prvi put je naša višednevna manifestacija Put svetosavlja naišla na prepreku, zbog koje, nažalost, nije mogla da se održi u Gradu svetlosti, inače mesecima predvodniku u donošenju i realizovanju izolacionih mera u pravcu sprečavanja kovida. I, šta se desilo? U pomoć smo pozvali prijatelje iz slobodarskog Beograda i, evo nas, tu smo, večeras s vama – tako se organizator profesor Petar Gojković obratio okupljenim slavljenicima imena i veličine Svetog Save.

Zatražena je dozvola, i uz učesnike, odobreno je i prisustvo 55 gostiju. Poštovala se distanca, nosile maske, istina, u tome su stariji bili savesniji, između ostalog jer se u poodmaklim godinama manje jede i pije. A jelo se obilato, po srpski, i pilo se po meri, uzimajući u obzir i rani termin bala od 17 do 20 sati.

U mislima i u Beču

– Molimo vas, ustanite kako bi bal počeo Svetosavskom himnom – prisutne je pozvala voditeljka programa, glumica Jasmina Stoiljković s Kosova.

Savin hor je besprekoran, na šta uslediše, sa obaveznim maskama na licu, Kraljevo kolo i Bojarka u izvođenju Kluba ljubitelja istorijskog plesa pod rukovodstvom Milivoja Pavlovića. I to se prisutnima mnogo dopalo, ne samo što su se mislima preselili u Pariz, već istovremeno i u Beč, u postojbinu Svetosavskog bala.

Organizatori ovog raspevanog i razigranog predvečerja, po ocenama svih i prekratkog, bili su Savez Srba Francuske, Udruženje Singi Art-Mondo Kult, Udruženje Koreni, Klub ljubitelja istorijskog plesa, izdavačka kuća Finiks, a velike zahvalnost pripadaju i upravi hotela Slavija luks i vinariji “Dragić”.

Sveštenih lica nije bilo, ni predstavnika ministarstava Srbije, što je i razumljivo zbog vladajuće predostrožne antivirusne situacije, a Francusku, kao bazu ove manifestacije, uz Petra Gojkovića, zastupao je Đuro Ćetković, predsednik Saveza Srba Francuske. Kako bi uveličali ovo muzičko-družilačko sretanje, iz Novog Sada su došli Milan Gutić, kao predstavnik Udruženja Koreni i Duško Ćutilo, direktor Fonda za pomoć raseljenim licima Vojvodine.

Milena Žukić i Đuro Ćetković

Svečarski ambijent

Ambijent zaista svečarski, atmosfera opuštajuća, lagodna, pitka, sve u režiji pratećeg Balskog orkestra Petra Gojkovića i Lorana Prokopića, koji su, između ostalog, ceo sat posvetili i internacionalnom bloku. Tu neki zaista nisu mogli odoleti zovu lepih nota, pa kad je, na primer, Petar Gojković zapevao “O sole mio”, prva je poskočila pridružila mu se sopran Dragana Moles, koja je iz Rima došla u posetu prijateljima u Niš.

Naravno, na balu se podrazumeva i zdravica, koja, gde god da živimo, vekovima čuva i oslikava tradiciju našeg naroda. Zdravicu je izgovorio narator i vajar Milutin Ranković iz Lajkovca, iz Kolubarskog kraja odakle potiču brojne legende i priče. Milutin je, treba podsetiti, jedan od najvernijih učesnika pariskih Dana svetosavlja i Svetosavskog bala na Seni, pa da se manifestacije održava i na kraj sveta – trknuo bi, jer, eto, mora.

Na red su došle govorne poslastice, pa su nastupali književnici-poete: Tatjana Vujović Kostić i Rodoljub Ćorić (Crna Gora), Sonja Serafimovska (Makedonija), Gordana Srećković (Holandija), nekoliko Beograđana, a Milena Žukić, prevodilac i izdavač, je predstavila knjigu “Vi ste sigurno rod”, autora Fransoa Gijoma Lorena.

A noge ne miruju. Da nije bilo vremenskog ograničenja, beogradski ansambl Svilen konac svirao bi dan i noć,

– Poštovane dame i gospodo, hvala vam što ste svojim prisustvom i dobrom energijom ulepšali beogradski Svetsavski bal. Nadamo se da ćete odavde poneti lepe utiske i da ćete nam dogodine ponovo doći, može i u Pariz, kako bismo zajedno svetkovali u čast Svetog Save – reči su koje je na rastanku uputio Petar Gojković.

Voditelji: Jasmina Stoiljković i Petar Gojković

Održali smo tradiciju

– Verovali smo da se dogovorom može sve postići i sa takvim ubeđenjem otišli smo i do Ministarstva spoljnih poslova, do Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu, a zaljučak je da je s razumnim i dobrim ljudima svaki dogovor izvodljiv. Tako smo dijaporski srpski bal na Seni i Svetosavsku akademiju preneli u Beograd. Naravno da je planirani program morao da se menja i prilagođava ovoj teškoj trajućoj korona situaciji, ali smo, ipak, uspeli da održimo tradiciju – ne krije zadovoljstvo prof Petar Gojković.

Vragolasti aforizmi

Nada Karadžić je Beograđanka koja aktuelnosti posmatra mikroskopski i od njih vešto i šaljivo gradi aforizme. I od vragolaste Nade bujicom su potekle naše slike i prilike iz svakodnevice, i to od vrha naniže, pa je svima izmamila osmeh na lice.

Dijaspora zaslužuje ministarstvo

Dan uoči Svetosavlskog bala, Đuro Ćetković i Petar Gojković, rukovodioci Saveza Srba Francuske, razgovarali su sa Arno Gujonom, direktorom Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu.

– Mi smo u Francuskoj krovna organizacija sa stažom dugim 15 godina, redovno organizujemo manifestacije i druge aktivnosti u pravcu očuvanja srpskog imena i identiteta. Ovaj put smo predložili i nekoliko za nas bitnih tema – informiše o toku sastanka Đuro Ćetković.

Tandem Ćetković-Gojković je Gujonu izneo sledeće: pokretanje pitanja u vezi s vraćanjem kancelarije koju je Savez godinama imao u Kulturnom centru Srbije u Parizu, a i materijalno i u opremi ga pomagao, razmatranje ponovnog formiranja Ministarstva dijaspore u Srbiji, organizacija Kongresa dijaspore i matice u Beogradu i Parizu, imenovanje atašea za dijasporu u svim ambasadama i drugim diplomatskim predstavništvima Srbije, suorganizacija na manifestacijama u 2021. godine koje se održavaju u Parizu, odnosno na Saboru književnika, izdavača i turističkih motiva Dani Srbije i srpske kulture, Festival dokumentarno-istorijskog filma, Evropske smotre srpskog folklora, Etno džez-festival…