Z. Vicelarević
Program će biti priređen u dvorištu

U nedelju, 1. maja, hram Vaskrsenja Hristovog u Frankfurtu slaviće hramovnu slavu Tominu nedelju, a Crkvena opština poziva naše ljude da porodično dođu na liturgiju koju će služiti više sveštenika i potom prisustvuju narodnom veselju u porti.

Otac Simon Turkić pojašnjava da se Tomina nedelja uvek slavi nedelju dana po Vaskrsenju Hristovom.

– Slavimo sada prvi put posle dve godine. Odlučili smo da sazovemo jedan sabor kod crkve na Galusu. Na tom saboru biće priređen program u kome će biti više učesnika. Nastupaće folklorni ansambl Srpskog društva Dunav iz Hohajma na Majni i deca iz C grupe folklornog ansambla Srpskog kulturnog centra iz Ofenbaha. Takođe će u programu učestvovati Ilija Paldrmić, član Guslarskog društva “Hajduk Veljko”, dok će nastavnice dopunske nastave na srpskom jeziku organizovati takmičenje za najlepše ofarbano jaje – navodi otac Turkić.

Dodaje da su poslali obaveštenje vernicima i da su se mnogi već odazvali i potvrdili dolazak.

– Očekujemo ogroman odziv naših vernika i drugih gostiju s obzirom na to da je toga dana i 1. maj. Javilo se mnogo pomoćnika, iz naše grupe Svetosavci, njih više od 30 će pomagati. Takođe su nam se javile žene iz Kola srpskih sestara koje će pomoći. Očekuje nas i lepo vreme za taj dan. Zahvalni smo svima na odzivu i očekujemo da sve prođe u najboljem redu – ističe starešina hrama na Galusu.

Otac Turkić u hramu Vaskrsenja Hristovog

Pozvan i gradonačelnik

– Očekujem da nam se na slavi pridruže naši prijatelji iz Evangelističke crkve, gradonačelnik Peter Feldman, koji je više puta bio gost u hramu, Majk Jozef, član gradske vlade i naša Milkica Romić. Pozive smo uputili i nadamo se wihovom prisustvu – kaže otac Turkić.