Sabor postaje tradicija u Berlinu

0

Gosti i domaćini Sabora
 

Praznik vladike i sveca Nikolaja Velimirovića obeležen je, inače, prema crkvenom kalendaru još u ponedeljak, 3. maja, a nastavljen u nedelju velikim narodnim okupljanjem u ranim prepodnevnim satima.

 

Posle svečane liturgije, koju je služio starešina hrama Dragan Sekulić, u crkvenoj porti se okupilo više stotina duša. Bili su tu i uvek dragi gosti iz Ruske, Grčke i Bugarske pravoslavne crkve, koji su uveličali ovaj događaj.

 

Starija postava "Mladosti"
 

U kulturno-zabavnom delu programa nastupio je folklorni ansambl "Mladost", najpre njegova najmlađa postava, a zatim i prva sekcija igrača. Organizatorima slavlja je toga dana sve išlo na ruku: izuzetno lepo i sunčano vreme, za kojim su svi u Berlinu već tako dugo čeznuli, pogodnosti prostranog i lepog travnjaka crkvene porte, dobra muzika za koju su se pobrinuli Mića Tomić i orkestar Pece Bošnjakovića i naravno izvanredna hrana i piće.
 

Najveća vrednost je ipak, po mišljenju mnogih prisutnih, bilo mnoštvo naroda, koji je i na ovaj način dokazao svoju privrženost crkvi i potrebu da se održi zajedništvo i u vremenu kada neki događaji možda ne govore u prilog tome.
 

Atrakcija na ražnju

Jedna od glavnih gastronomskih atrakcija bio je bik na ražnju, kojeg su majstorski ispekli Đuro Bjedov, njegova supruga Zorica i pomagači Zdravko Nesterović i Rade Nikolić. Za pripremu ražnja i pečenja bilo je potrebno 13 sati, a svega par sati je trebalo da se pojede čak 150 kilograma mesa!

 

Dugo pečen, brzo pojeden: Bik na ražnju

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here