D. Pašić
Osveštavanje slavskih znamenja: Brojni parohijani prisustvovali obredu u hramu

U Salfeldenu su održani Dani patrijarha Lukijana Bogdanovića i obeležena je parohijska slava hrama Sabora Srpskih svetitelja. Brojni vernici kao i predstavnici Republike Austrije i Srbije prisustvovali su dvodnevnom bogatom duhovnom i kulturno-umetničkom programu. Familija Lipovac bila je domaćin ovogodišnje slave. Vredni parohijani su se prema rečima nadležnog sveštenika, jereja Dragana Budaka, svojski potrudili da dočekaju veliki broj gostiju i organizuju slavsku trpezu.

Kolo pod šatorom: Nije izostalo ni veselje

Prvog dana, u subotu, uz molitveno prisustvo episkopa austrijsko-švajcarskog Andreja održana je večernja služba u Salfeldenu. Vladika Andrej je posebno naznačio značaj praznika Sabora Srpskih svetitelja. Završetak večeri je bio u znaku predavanja na temu “Patrijarh Lukijan Bogdanović i Karlovačka gimnazija” u kome su učestvovali i gosti iz Srbije. Za ovu priliku iz Novog Sada je doputovao istoričar profesor dr Goran Vasin sa Novosadskog univerziteta.

Mladi karatisti imali priliku da pokažu veštine

– Karlovačka gimnazija ima istorijski značaj, pre svega u dubinskim vezama svih Srba koji su u to vreme živeli sa obe strane Dunava i Save. Tada smo imali i veliko jedinstvo našeg naroda kroz srpsku crkvu, a nemeriv doprinos u tome je dao patrijarh Bogdanović. Njegova tragična smrt ga je sprečila da pre svega dodatno ojača našu crkvu protiv koje je očigledno tada bila Habzburška monarhija. Srbi kao narod imaju svoj pravoslavni identitet i koren i samo u jačanju svetosavlja imamo budućnost – između ostalog je naglasio profesor Vasin.

Proslavu ulepšali i članovi KUD Trebava

Posebno svečano bilo je drugog dana kada je obeležena slava. Posle liturgije i rezanja slavskog kolača u porti hrama je organizovan bogat program. Učestvovali su članovi Kulturno-umetničkog društva Trebava i karate kluba Pincgau iz Salfeldena. Posebnu pažnju je privukao nastup violinistkinje Rebeke Hartman koja je pratnju imala u popadiji Karolini Budak. Izvele su odličan program uz stradivari violinu staru 500 godina.

Prisutnima se obratio i gradonačelnik Rahmozer

Zvanice

Osim vladike Andreja brojni parohijani su se obradovali dolasku Vere Vukićević, generalnog konzula iz Salcburga, Dejana Udovičića, konzula, Eriha Rahmozera, gradonačelnika Salfeldena, mr Dijane, predstavnice Predstavništva Republike Srpske u Austriji, pastora Rehel Hana i predstavnika Evangelističke crkve.

Jerej Dragan Budak služio pomen

Na mestu stradanja patrijarha

U septembru 1913. godine, patrijarh Bogdanović je ubijen u Bad Gaštajnu u okviru priprema Austrougarske za konačan obračun sa Srbijom. Delegacija Eparhije austrijsko-švajcarske koju je predvodio jerej Dragan Budak bila je na mestu tragičnog stradanja patrijarha i održala pomen.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here