Vesti
Izvođački ansambl Avale

Crkva Sveti Sava – Grinzboro danas organizuje 22. Sabor srpskog folklora. Dušan Bulatović, koreograf Folklorne grupe Avala, koja je domaćin ove manifestacije, kaže za “Vesti“ da će to biti prilika da se ponovo sastanu folkloraši iz Melburna, Sidneja i okolnih mesta.

– Ovog puta dolaze tri grupe iz Sidneja: Lazarica, Bonirig i KUD Karađorđe, kao i sve grupe iz Melburna i okoline. Biće tu i ansambli iz Džilonga, Sent Albansa, Benđo Akadamija – nabraja Bulatović, dodajući da će nastupiti sve četiri grupe Folklornog ansambla Avala sa šest tačaka.

Planirano je da program počne u 18.30, i kako koreograf Avale kaže, ukoliko sve bude teklo po planu, folkloraši će svoje nastupe završiti nešto pre 22.00 sata.

Sve se dešava u velikoj crkvenoj sali hrama Sveti Sava. Vrata sale su otvorena od 17.00 časova, a ulaznica je 20 dolara.

– Naša najmlađa grupa su deca od četiri do šest godina, zatim sledi starija grupa do deset godina, sledeća je od 11 do 15 godina, i najstariji su od 16 do 22 godine. Ovog puta Avala će predstaviti igrama iz Kobišnice, Šumadije, Bosilegradskog krajišta i igrama iz Binačke Morave – najavljuje Bulatović, uz napomenu da ceo život radi za crkvu, a da poslednjih četiri godine je i koreograf Avale.

Mlađa folklorna grupa Avale

Nakon nastupa, goste će uveseliti živa muzika koja će trajati do sitnih sati, odnosno, do kraja Sabora.

Poslednji put, Sabor folklora je održan 2019, ali zbog pandemije i restriktivnih mera, na nastavak se čekalo skoro tri godine.

U nedelju, 2. oktobra, ističe Bulatović, planiran je piknik.

– Tog dana nemamo zvanični program, ali zato će od 12 sati biti živa muzika, posluženje, i ako nas vreme posluži sve će se dešavati napolju. Grupe iz Sidneja će taman biti s nama sve vreme dok ne budu krenuli nazad – veselo će koreograf Bulatović.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here