EPA
Donald Tramp

Kako se približava kraj mandata američkog predsednika Donalda Trampa, jedan po jedan predstavnik Republikanske stranke najavljuje da će se prikloniti pozivu demokrata i glasati za opoziv svog partijskog saborca.

Republikanka Džejm Herera Botler iz Vašingtona najavila je u utorak uveče da će glasati za opoziv predsednika Trampa i ona je peti predstavnik republikanaca koji podržava taj potez.

“Razumem argument da najbolji kurs nije dalje rasplamsavanje vatre u zemlji ili zavada republikanskih glasača”, navela je ona u izjavi objavljenoj na Tviteru.

“Ja glasam za republikance. Verujem u naš Ustav, individualnu slobodu, slobodno tržište, dobrotvorni rad, život, pravdu, mir i ovu izuzetnu državu. Vidim da će mojoj stranci biti najbolje ako oni među nama izaberu istinu”, dodala je ona.

Njena objava pojavila se ubrzo nakon sličnih najavajoš četvoro republikanaca, uključujući i predstavnika iz Mičigena Freda Aptona. Nešto ranije u utorak, Apton je objavio izjavu u kojoj navodi da će glasati za impičment.

“Dosta je bilo”

– Danas je predsednik svoju zapaljivu retoriku sa skupa prošle srede okarakterisao kao “potpuno prikladnu” i nije izrazio žaljenje zbog prošlonedeljne nasilne pobune. Vreme je da kažemo: “Dosta je bilo” – naveo je on.

Dalje je naveo da bi Kongres trebalo da “pošalje jasnu poruku da Amerika ne može i neće tolerisati bilo kakav napor bilo kog predsednika da spreči miran prenos moći sa jednog predsednika na drugog”.

Predstavnik republikanaca u Kongresu SAD Džon Katko iz Njujorka prvi je član te stranke koji je rekao da će glasati za opoziv Trampa. Njegovim stopama krenuli su i republikanska predstavnica iz Vajominga i članica republikanskog liderskog tima u Predstavničkom domu Liz Čejni i predstavnik iz Ilinoisa Adam Kincinger

Predstavnički dom američkog Kongresa prihvatio je ranije rezoluciju kojom se od potpredsednika SAD Majka Pensa traži da primeni 25, amandman na američki ustav i preuzme predsednička ovlašćenja od predsednika Donalda Trampa.

Za rezoluciju koju su predložili demokratski kongresmeni glasala su 223 kongresmena, dok je protiv bilo njih 205.

Od Pensa se zahteva da primeni 25. amandman koji mu daje predsednička ovlašćenja ukoliko je predsednik nesposoban da obavlja dužnost, čime bi Donald Tramp bio uklonjen sa funkcije nedelju dana pre inauguracije Džoa Bajdena.

Pensu je ostavljen rok od 24 sata da se izjasni o tome.

Potpredsednik SAD ranije je izjavio kako ne želi da primeni 25. amandman, jer bi to bio, kako je rekao, “strašan presedan”. Demokrate su najavile da će u Kongresu razmatrati opoziv Trampa ukoliko Pens ne primeni 25. amandman.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here