SPC i Lična arhiva
Obred pre priredbe: Prepuna crkva u Kelnu

Svetom liturgijom i kulturno-umetničkim programom uz pregršt dečjih recitacija, pesama i igre 29. januara su Svetog Savu proslavili naši ljudi sabrani pod okriljima srpskih crkava u Kelnu, Vupertalu i Dortmundu.

U želji da izađu u susret svim vernicima, a pre svega svoj deci, sveštenici su obeležavanje Savindana pomerili sa 27. januara, radnog dana – petka, na nedelju. Tako se u sve tri parohije sabralo puno dece, roditelja i vernika povodom velikog praznika.

U Crkvi Vozdviženja Časnog Krsta u Kelnu, posle liturgije koju je služio stavrofor Neđo Janjić, a sasluživao otac Mladen Janjić, osvećeni su kolač i žito. Ove krsne darove pripremili su ovogodišnji kumovi porodice Popović, i predali komad kolača porodici Mandić koja će kumovati sledeće godine.

Posle otpevane “Himne Svetom Savi” u koju se slilo na stotine glasova prisutnih i pričešća, otpočela je svečana akademija. Program su uz blagoslov sveštenika pripremila brojna deca sa roditeljima, a bio je otvoren nadahnutom besedom prof. med. dr Ilije Ðorđevića, predsednika CO, posvećenom Svetom Savi. Sa radošću su deca recitovala pesmice u čast prosvetitelja, dok je zvonko odjekivao srpski jezik.

Izvedena je i počna predstava “Uzmi sve što ti život pruža” koja je takođe nastala uz veliko zalaganje dece, roditelja i sveštenika. Predstava, ali i brojne zdravice, igrokazi i pesme pozdravljeni su burnim aplauzima, baš kao “Himna Svetom Savi” koju su na violončelu i klaviru izveli Konstantin Dragićević i Radomir Jovašević. Dugo posle završetka akademije u lepoj atmosferi družili su se brojni gosti okupljeni oko bogato spremljene slavske trpeze za koju su se pobrinuli kumovi i uprava hrama.

Posle liturgije koju je služio otac Zoran Ilić u Crkvi Rođenja Presvete Bogorodice u Vupertalu, praznik Svetog Save je takođe obeležen radošću utkanom u kulturno-umetnički program.

Učesnici programa bila su deca iz Crkvene pevnice, kao i mališani iz društava Jelek iz Vupertala i Borac iz Solingena – njih oko 40. Svojim lepim nošnjama i igrama dali su atmosferi naš folklorni duh, dok su odabrane pesme koje su zajedno pevala sva deca unele svečane note. Ceo program bio je prožet pričama o Svetom Savi koje su deca čitala između folklornih nastupa. Uz posluženje i u svečanoj atmosferi nastavljeno je dugo tog popodneva druženje brojnih gostiju koje je sabrala vera u Svetoga Savu.

Prenosimo nasleðe

U Crkvi Svetog Luke u Dortmundu, na liturgiji koju je služio otac Danilo Dangubić sabrana su brojna deca i mnogi vernici na proslavi Savindana. Kulturno-umetničkim programom u Parohijskom domu crkve, na posebno svečan način, iskazana je ljubav prema svetosavskom nasleđu koje se ovde u tuđini tako pažljivo i dostojanstveno čuva i prenosi na pokolenja.

Dečiji hor “Sveti Roman” koji deluje pri crkvi otpevao je “Himnu Svetom Savi” pre nego što je otac Danilo savindanskom besedom sagledao i osvetlio mnoge puteve na koje nas je Sveti Sava izveo. Dok je desetoro recitatora govorilo najpoznatije pesme posvećene Svetom Savi uživali su svi prisutni u lepoj melodiji našeg srpskog jezika – pa su aplauzi bili od sveg srca.

Svojom pesmom sve su oduševile Tara, Sofija i Daša, a violina i klavijature Lole i Dunje ispunile su ovu proslavu posebno u umetničkom smislu.

Tara je pevala i svirala violinu
Dunja i Lola
Publika u Vipertalu
Učesnici priredbe u Vipertalu
Jedan od igrokaza
Izgovorene su brojne zdravice i pesme
Puna sala u Dortmundu

Puna sala u Dortmundu

Završnica priredbe u Dortmundu bila je u notama pesme “Orahovcu, bašto sjajna” koju je pevačka grupa “Sveti Petar Cetinjski” na ovoj proslavi posvetila našim sunarodnicima na Kosovu i Metohiji.

Druženje dece, roditelja i svih gostiju, po običaju uz lepo posluženje i radost susreta, dalo je posebnu lepotu ovom Savinom danu u Dortmundu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here