EPA-EFE
Džerdan Šaćiri i Granit Džaka

Reprezentacija Švajcarske gostovaće 25. marta u Novom Sadu, ali neće igrati protiv Srbije, već će Belorusija odlukom UEFA tu otvoriti kvalifikacije za Evropsko prvenstvo.

I dok Džerdan Šaćiri neće ponovo doći u Srbiju jer je povređen, Granit Džaka, koji takođe vuče korene iz južne srpske pokrajine, pričao je da je Kosovo njegovo poreklo i krv.

Kad god se sastanu Srbija i Švajcarska to je nešto više od igre, oseća se tenzija, pre utakmice, tokom meča, a posle se dugo raspreda o onom što se dešavalo.

Sve je počelo prljavom provokacijom Džake i Šaćirija na Mundijalu u Rusiji, kada su slavili golove protiv Srbije pokazjući rukama dvoglavom Orla, što je simbol Velike Albanije.

Obojica su poreklom sa Kosova i Metohije, a na terenu obožavaju da provociraju srpske fudbalere. Taj trend nastavljen je i na Mundijalu u Kataru, gde je žreb ponovo u istu grupu svrstao Srbiju i Švajcarsku. “Sajdžije” su ponovo bile kobne po naš nacionalni tim koji je završio učešće već posle tri uvodna meča, dok je tim Murata Jakina prošao u nokaut fazu.

Šaćiri se za razliku od meča u Rusiji smirio, dok je Džaka konstantno dobacivao Mitroviću i ostalim srpskim fudbalerima, a posebno je ostao upečatljiv njegov fizički sukob sa golmanom Vanjom Milinković-Savićem.

Vanja ga je ogromnim rukama uhvatio za gušu nakon što je prešao sve granice fer-pleja, prethodno se Džaka našao u klinču i sa Nikolom Milenkovićem, koji važi za izuzetno smirenog momka na terenu i van njega, pa je jasno koliko je Granit bio nekorektan.

Šaćirija, koji nastupa u MLS ligi za ekipu Čikago Fajer, zbog povrede neće biti ponovo u Srbiji, pretghodni put je sa Liverpulom gostovao Crvenoj zvezdi na Marakani, ali u Novi Sad stiže vezista Arsenala.

Neposredno pred Džakin dolazak u Srbiju objavljen je dokumentarni film švajcarske fudbalske reprezentacije pod naziom “The Pressure Game”, koji se sastoji od šest epizoda i opisuje put Švajcarske do odlaska na Mundijal u Kataru.

Tokom snimanja pomenutog dokumentarca ekipa zadužena za snimanje posetila je Džaku u Londonu, koji je osim fudbalskih stvari odlučio da priča o dvojnom državljanstvu koje poseduje i pripadnosti takozvanom Kosovu.

– Ponosam sam što igram za Švajcarsku, ali moje poreklo i moja krv su Kosovo. Ne razumem zbog čega se o meni pišu samo negativne stvari – rekao je Džaka u četvrtoj epizodi dokumentarca “Igra pritiska”.

Takođe, osvrnuo se i na sukobe s fudbalerima Srbije tokom susreta na Mundijalu u Kataru.

– Postavio sam sebi cilj da budem pozitivan na terenu. Onda se desi nešto loše i opet sam “nestao” – rekao je Džaka koji će 25. marta gostovati u Novom Sadu sa Švajcarskom u meču protiv Belorusije na startu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here