Luna
Sunarodnici u Australiji traže da jedine dijasporske novine nastave rad

U prvim reakcijama ugledni predstavnici srpske zajednice u Australiji kažu da je nedopustivo da dijaspora ostane bez jedinog dnevnog lista.

– “Vesti” su od izuzetne važnosti ne samo za nas koji smo u rasejanju, od Amerike do Australije, već i za našu maticu. Zato je potreban zajednički napor da se obezbede svi uslovi da “Vesti” nastave sa radom. Naša matica ili ne zna ili ne želi da prepozna činjenicu da njena dijaspora ima neprocenjivu vrednost – ističe Vuja Vujanić iz Sidneja.

Mićko Mihajlović je u neverici da su Srbija i Srbi opet izloženi pritiscima kao 90-ih, a da su se na udaru našle i jedine srpske novine za dijasporu.

– Svako od nas treba da se angažuje u borbi za opstanak “Vesti”, a naša matična država Srbija mora da shvati koliki značaj “Vesti” imaju za sve nas u rasejanju. Pogotovo za nas Srbe iz Australije, koji smo toliko daleko od matice. Uveren sam da će učiniti sve i pomoći da “Vesti” ostanu svetionik srpske dijaspore – poručuje Mićko Mihajlović.

Rade Kurtuma postavlja srpskoj zajednici prosto pitanje:

– Ako smo mi Srbi mogli da imamo novine i pod Turcima i pod Austrougarima, pa nije valjda danas teže nego onda. Ili smo to digli ruke od nas samih? – pita Kurtuma i dodaje da veruje da nije tako i da su Srbi dokazali da su najuporniji i nasložniji kada je najteže.

– Zato ni mi, dijaspora, ali i država Srbija sigurno nećemo dozvoliti da ostanemo bez naših novina koje su nam veza sa otadžbinom i zavičajem – poentira Rade Kurtuma, a Slobodan Alavanja je mnogo konkretniji kad je reč o pomoći koju očekuje od države.

– Ukoliko već daju milione za razne nevladine organizacije tada u svakom smislu i bez ikakve zadrške moraju da podrže i jedine novine za srpsku dijasporu “Vesti” – izričit je Alavanja.

Generacije odrastaju uz vas

Dragan Stojanović ističe da “Vesti” čita više od 20 godina.

Od dolaska u Australiju “Vesti” su, kako ističe, nezaobilazan dnevni list u njegovoj porodici i ovo što se dešava, smatra on, ne sme da se dozvoli.

– Bila bi velika sramota za sve nas Srbe da izgubimo jedini dnevni list uz koji su odrastale generacije i generacije rođene van otadžbine. U rešenju moraju da učestvuju i naše zajednice u kojima “Vesti” izlaze, ali i naša država Srbija treba da učini sve da održimo “Vesti” – kaže Stojanović.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here