commons.wikimedia/Vitaly V. Kuzmin
Ruski sistem S-400

Američki Stejt department zabrinut je saopštenjima da je Turska, navodno, testirala protivvazdušni sistem S-400, saopštio je Sputnjiku predstavnik američkog spoljnopolitičkog resora.

„Čuli smo ta saopštenja. Nastavljamo da protestujemo kod Turske zbog kupovine sistema PVO S-400 i duboko smo zabrinuti saopštenjima da Turska nastavlja sa naporima da S-400 dovede u radno stanje“, rekao je izvor Sputnjika.

U Stejt departmentu su dodali da kupovina ruskih PVO sistema stvara probleme u razvoju američko-turskih odnosa, kao i saradnji u okviru NATO-a. Osim toga, sporazum sa Moskvom predstavlja rizik za Ankaru da joj mogu biti uvedene sankcije, upozorio je diplomata.

Ranije je bilo saopšteno da je Ankara prebacila S-400 u crnomorsku provinciju Sansun – verovatno radi testiranja. Turske vlasti nisu izlazile sa zvaničnim saopštenjima.

1 COMMENT

  1. I jedni i drugi izvode igru! Turci su kupili taj sistem prvenstveno da bi ga ispitali i potom i oni proizvodili a Ameri će dobiti informacije o eventualno njegovim slabim tačkama a saznaće koliko su ugroženi njihovi avioni.

    • S400 “ispitati” je potrebno ogromno znanje a i nekoliko desetina godina,jer je to vrlo komplikovan i slozen hardver a o softveru ,sklopovima i podsklopovima da nepricam.Turci da proizvode S400,zemljace nema teorijske sanse jedino da su im bacuske prodale licencu ali to je za sada nemoguca misija.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here