EPA/Jason Szenes

Savet bezbednosti UN nije usvojio zajedničko saopštenje za javnost posle sednice na kojoj je Rusija informisala partnere o dogovorima koji su postignuti sa Turskom po pitanju sirijskog Idliba jer to nisu dozvolile SAD, saznaje agencija RIA Novosti iz neimenovanih izvora.

Kako je ranije saopštio stalni predstavnik Rusije pri UN Vasili Nebenzja, taj dokument je trebalo da posluži kao svojevrsna podrška dogovoru koji je postignut između Moskve i Ankare.

“Hteli smo da usvojimo zajedničko saopštenje za medije. Međutim, zbog stava jedne delegacije to je bilo onemogućeno”, rekao je tada Nebenzja.

Neimenovani izvor je za RIA Novosti potom potvrdio da je to bila delegacija SAD, a razlog tome je bio što se u dokumentu pružala podrška dogovorima Rusije i Turske.

Šta sadrži dogovor Putina i Erdogana o Idlibu

Putin i Erdogan su, posle šestočasovnih razgovora juče u Moskvi usaglasili dokument u cilju normalizacije situacije u sirijskom Idlibu, koji sadrži tri tačke.

Reč je o prekidu vatre, koje je već stupilo na snagu, uspostavljanju bezbednosnog koridora u dužini od šest kilometara ka severu i jugu od strateški važnog puta M4 u Idlibu i o zajedničkoj patroli Rusije i Turske koja će startovati 15. marta duž puta M-4 B koji povezuje Latakiju i Alep.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here