EPA

Broj građana SAD koji su potpuno vakcinisani protiv Covida-19 dostigao je u sredu 200 miliona, u trenutku zastrašujućeg skoka novih slučajeva i hospitalizacija u prazničnoj sezoni.

Broj novih infekcija u SAD popeo se sa proseka od skoro 95.000 dnevno, koliko je bilo 22. novembra, na oko 119.000 dnevno ove nedelje, a hospitalizacije su porasle za 25 odsto u odnosu na pre mesec dana, prenosi AP.

Kako se navodi, virus napada pre svega one koji nisu dobili vakcinu, a od utorka, 90 odsto pacijenata sa Covid-19 na intenzivnoj nezi bilo je nevakcinisano.

Povećanja su skoro u potpunosti posledica delta soja, iako je varijanta omikron potvrđena u oko 20 saveznih država i očekuje se da će se još više proširiti.

Smrtnih slučajeva je u proseku blizu 1.600 dnevno, što je povratak na brojeve koji su bili u oktobru, dok je pitanje dana kada bi ukupan broj preminulih od posledica Covida 19 u SAD od početka pandemije, mogao da dostigne još jedan neslavan rekord i da pređe 800.000.

Situacija nije tako zastrašujuća, kao u prošlogodišnjem talasu tokom praznične sezone, pre nego što su vakcine protiv Covida 19 postale dostupne, ali 60 odsto stanovništva SAD koje je u potpunosti vakcinisano nije dovoljno da se spreče žarišta, navodi AP.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here