EPA-EFE/Sergey Dolzhenko
Vladimir Zelenski

Sjedinjene Američke Države moraju da odustanu od takozvane “formule mira” ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog, ukoliko zaista žele da doprinesu rešavanju sukoba u Ukrajini, navodi se u saopštenju portparola ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marije Zaharove na sajtu resora.

– Kako bi delima, a ne rečima doprinele regulisanju sukoba, SAD i njihovi sateliti moraju da odustanu od promovisanja neprihvatljive ‘formule’ mira Zelenskog, zaustave svaku podršku neonacističkom režimu u Kijevu i ispune legitimne zahteve Rusije, koji se tiču osiguranja njenih bezbednosnih interesa na evropskom pravcu – istakla je Zaharova.

Prethodno, ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov nazvao je predloge koje priprema Kijev, kao i “formulu” od deset tačaka, ultimatumom za Moskvu.

Zelenski je tokom proteklog vikenda objavio da namerava da preko posrednika Rusiji dostavi dokument o formuli mira.

“Formula mira” koju promoviše Kijev, podrazumeva obnavljanje teritorijalnog integriteta Ukrajine, pružanje evroatlantskih bezbednosnih garancija i formiranje posebnog suda za istragu “ratnih zločina” koji se pripisuju Rusiji.

U Moskvi smatraju da je potpuno van dodira sa stvarnošću.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here