pixabay.com
Ilustracija

Zamenica državnog sekretara SAD Viktorija Nuland izjavila je da je hakerski napad na Ukrajinu, koji se dogodio u petak, izveden po „ruskoj šemi“.

Kako je rekla, to je shema prema kojoj su ruski agenti još ranije nastojali da „destabilišu vlade“.

„U prošlosti ruski agenti su koristili ovakve sheme zarad destabilizacije vlade kako bi proverili sopstvene mogućnosti i lišili osećaj sigurnosti u vlasti sa kojima se ne slažu. Tako da ovde je sve moguće“, kazala je ona za „Fajnenšl tajms“.

Mediji ocenjuju da Nulandova nije direktno okrivila Rusiju za ovaj napad, ali da je konstatovala da on liči na metode kojima se Moskva, navodno, služila u prošlosti.

Podsetimo, državni sajtovi Ukrajine su, prema rečima zamenika šefa državne službe za specijalne komunikacije i zaštitu informacija Ukrajine Viktora Žore, u petak bili izloženi najjačem hakerskom napadu u poslednje četiri godine.

Kako je potom precizirao portparol Ministarstva spoljnih poslova Ukrajine Oleg Nikolenko, privremeno nisu radili sajtovi Ministarstva spoljnih poslova, ali i drugih državnih organa.
Pored toga, na početnoj stranici sajta Ministarstva obrazovanja i kulture ostavljena je poruka da su navodno procurili svi lični podaci Ukrajinaca. Kasnije je saopšteno da, prema preliminarnim informacijama, nije došlo do curenja ličnih podataka.

Ubrzo zatim oglasilo se i Ministarstvo kulture i informacione politike Ukrajine koje je saopštilo da je, prema preliminarnim informacijama, Rusija odgovorna za ove napade.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here