Tanjug/AP
Ričard Marls, Peni Vong, Entoni Blinken i Lojd Ostin na konferenciji

Vlade Australije i Sjedinjenih Država planiraju povećanje vojne saradnje, kako bi mogle da budu “snage stabilnosti“ u održavanju “slobodnog i otvorenog indo-pacifičkog regiona“.

Ovo je saopšteno posle sastanka ministara dve zemlje. U okviru redovnih ministarskih razgovora Australije i SAD, pod skraćenim nazivom AUSMIN.

Na prvom AUSMIN sastanku od imenovanja aktuelne vlade premijera Albanezea, Australiju su predstavljali ministarka inostranih poslova Peni Vong i ministar odbrane Ričard Marls.

Oni su se u Vašingtonu sastali sa američkim kolegama, državnim sekretarom Entonijem Blinkenom i sekretarom odbrane Lojdom Ostinom.

Posle razgovora, na zajedničkoj konferenciji za novinare, američki sekretar odbrane Lojd Ostin rekao je da će pojačana vojna saradnja za rezultat imati “povećano rotaciono prisustvo američkih snaga u Australiji“.

– To uključuje rotacije operativnih snaga bombardera i lovaca, kao i buduće rotacije kapaciteta američke mornarice i vojske, što će takođe proširiti našu saradnju u logistici i održivosti. To će produbiti našu interoperabilnost i stvoriti agilnije i otpornije sposobnosti – istakao je Ostin.

Američki sekretar odbrane je najavio i proširenje saradnje u domenu vojne industrije.

– U godinama pred nama, takođe ćemo nastaviti da pronalazimo načine za dalju integraciju naših vojnih industrijskih baza – dodao je Ostin.

Jedan od ključnih razlog za učvršćivanje i proširenje vojne saradnje dve zemlje svakako je rastući uticaj Kine u regionu Pacifika. O tome svedoči i namera Australije i SAD da povećaju svoju vojnu saradnju s Japanom.

– Složili smo se da unapredimo trilateralnu saradnju u oblasti odbrane i da pozovemo Japan da se integriše u naše inicijative za formiranje snaga u Australiji – rekao je Ostin.

Posle sastanaka u Vašingtonu, australijski ministar odbrane Ričard Marls i ministarka inostranih poslova Peni Vong zaputili su se u Japan, na razgovore sa vladom te zemlje.

– Rezultat sastanka je odličan i mi idemo u Tokio sa pozivom Japanu da učestvuje u više vojnih vežbi sa Australijom i Sjedinjenim Državama – rekao je Marls.

Ostin je i eksplicitno rekao da je Kina najveća pretnja stabilnosti u indo-pacifičkom regionu.

– Opasne i prisilne akcije Kine širom Indo-Pacifika, uključujući situaciju oko Tajvana, pacifičkih ostrvskih zemalja, kao i u Istočnom i Južnom kineskom moru, ugrožavaju regionalni mir i stabilnost – naglasio je američki sekretar odbrane.

Međutim, australijski ministri Marls i Vong nijednom nisu spomenuli Kinu tokom konferencije za štampu.

Podsećamo, nedavno je premijer Australije Entoni Albaneze imao prvi zvanični sastanak sa kineskim predsednikom Si Đin Pingom, tokom kojeg su razgovarali o stabilizaciji trgovinskih i diplomatskih odnosa, koji su narušeni tokom proteklih nekoliko godina.

S druge strane, američki državni sekretar Entoni Blinken je na pitanje šta bi SAD mogle da urade u praktičnom smislu da pomognu Australiji u vezi sa ekonomskom prinudom od strane Kine, uključujući tu i carine i trgovinske blokade, odgovorio da će Vašington pružiti podršku Australiji.

– Nećemo ostaviti Australiju samu na terenu. Kada je u pitanju kineska ekonomska prinuda, Australija je uradila izvanredan posao suprotstavljajući se toj prinudi i izašla je iz svega jača – rekao je Blinken.

Marls: “Podmornice što pre“

Na AUSMIN sastanku se razgovaralo i o pitanju podmornica na nuklearni pogon, koje Australija treba da dobije u sklopu AUKUS sporazuma sa SAD i Velikom Britanijom.

Kao što je poznato, Morisonova vlada je zbog ovog dogovora raskinula ugovor sa Francuskom, što je izazvalo veliki gnev predsednika te države Emanuela Makrona, a Australija je morala da plati odštetu od 868 miliona dolara.

Ministar Marls je izjavio da želi da obezbedi podmornice na nuklearni pogon što je pre moguće, ali je za Herald San naglasio da privremeno razmeštanje američkih podmornica u Australiju u međuvremenu – “nije rešenje“.

Problem bi, međutim, moglo da predstavlja protivljenje republikanaca u Kongresu, pošto je jedan od njihovih viđenijih članova Rob Vitman nedavno odbacio mogućnost da Australija kupi nekoliko podmornica američke proizvodnje, već da one samo mogu da budu pod zajedničkom kontrolom, i to 51 odsto američke, a 49 odsto australijske.

Rano za B-21 Rejder

U krugovima upućenim u vojna pitanja, sve više se spekuliše da bi Australija mogla da naruči najnoviji američki stelt bombarder B-21 Rejder.

Reč je o novom američkom bombarderu posle više od 30 godina, koji je dizajniran da nosi i konvencionalno i nuklearno oružje.

Cena ovih aviona mogla bi da bude oko milijardu dolara, a SAD za sada planiraju da proizvedu stotinu ovih letelica. Ministar Marls je izjavio da u ovom trenutku nije realno da Australija poruči B-21 od Amerike.

– Mislim da moramo dati Americi malo vremena oko toga. Sekretar odbrane Lojd Ostin je bukvalno tek objavio informaciju o proizvodnji ovih aviona – rekao je Marls, naglašavajući da novi bombarder “daje osećaj samopouzdanja u američku nadmoć u vojnoj i informacionoj tehnologiji“.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here