EPA/Valdrin Xhemaj
Aljbin Kurti

Diplomata Zoran Milivojević smatra da deo međunarodne zajednice koji podržava Prištinu mora da pređe sa reči na dela i da ubedi Aljbina Kurtija da omogući formiranje Zajednice srpskih opština, ili da Briselski sporazum sprovedu na drugi način.

– Oni imaju i sredstva i mehanizme da Kurtija ubede ili da na drugi način sprovedu formiranje ZSO. Mogu da primene metod koji je već primenjen jedanput u slučaju Kurtija, u vreme Trampove administracije. Mislim da će ovoga puta Vašington i Brisel to učiniti zato što bez ispunjenja Briselskog sporazuma i bez ZSO nema nikave šanse da se dijalog nastavi – rekao je Milivojević.

Milivojević je naveo da je to postalo jasno i u Vašingtonu i u Briselu.

– To je uslov da se dijalog nastavi. Ovoga puta je poslednja prilika da ovaj deo međunarodne zajednice koji podržava Prištinu pređe sa reči na dela. Sve što su izjavljivali neka sada to sprovedu, neka na odgovarajući način sprovedu ispunjene Briselskog sporazuma i formiranje ZSO – naglasio je Milivojević.

To je, kako navodi, uslov preko koga Srbija neće preći i od koga neće odustati.

Kaže da je u interesu i Vašingtona i Brisela da se dijalog nastavi uz posredovanje EU i angažman Vašingtona “iza scene”.

– Jer, svaka promena formata bi značila uključenje Rusije i Kine i vraćanje stvari u Savet bezbednosti UN, što nije u interesu Zapada. A ovo što se desilo sa BiH u SB UN, mislim da je poruka kako stvari treba da se rešavaju i u čijoj je nadležnosti i pitanje Kosova – zaključio je Milivojević.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here