pixabay.com

Direktor organizacije za strateške analize u Bratislavi Jan Cingel kaže da je Slovačka pod pritiskom EU i SAD da prizna Kosovo.

On je rekao da Slovačka plaća veoma visoku diplomatsku cenu nepriznavanja nezavisnosti Kosovo.

– Ona je izložena pritisku EU i SAD. Mada ima podršku Grčke, Španije i Rumunije, to ipak ima visoku cenu za Slovačku kad god je pitanje Kosova na dnevnom redu u međunarodnim forumima – naveo je Cingel u intervjuu za Radio Slobodna Evropa.

Ističe da se, s druge strane, postavlja pitanje šta će Slovačka dobiti zauzvrat, uz napomenu da od zahvalnosti Srbije nema nikakve koristi.

– Tačno je da stižu pohvale i zahvalnost Srbije, ali to se nije materijalizovalo dubljim ekonomskim odnosima između njih – kaže ekspert iz Bratislave dodajući da Mađarska ima mnogo bliskije odnose sa Srbijom nego Slovačka, iako su vlasti u Budimpešti priznale Kosovo, a u Bratislavi nisu.

On je naveo da Slovačka šteti samoj sebi, jer kada je reč o njenoj poziciji prema Kosovu, ona je u istoj liniji sa Rusijom i Kinom.

Cingel je jedan od autora izveštaja Univerziteta Džons Hopkins, koji je predložio priznanje Kosova od pet zemalja EU, članstvo u NATO, transformaciju dijaloga Priština-Beograd i smanjenje ruskog i kineskog uticaja na Zapadnom Balkanu.

9 COMMENTS

  1. Hoće jako su prgavi ovi kad zapnu Slovačka i Ukraina pa Grčka i Španija na kraju morače i ostali da priznaju jer lobiraju zajedno EU i SAD za priznanje Kosova našli tampon dok nema fajde od Rusije ona jadna bavi se svojim problemima NATO stigla do granice.

  2. Mi mesto da odgovorimo sa -20 odpriznanja mi cekamo kao uvek posle se cudimo. Politika nam je dno dna.

  3. Neznam dali su naši pristajanjem na zamenu stari za novi DOGOVIR potpisivanjem tog Briselskog sporazuma defakto poništili stari sporazum sa NATO i UN rezoluciju 1244 koji je bio potpisan 1999 i u snazi vratiti našu Vojsku i Policiju dole u odrrdženom broju to više niko i ne spominje jer toga pravila izgleda da nema u ovom SPORAZUMU jesu zato i čute kad postaviš to pitanje pričaju o štapu i šargarepi nikako konkretno da kažu USRALI SMO 1244 NEVAŽI posle naših novih potpisa i sporazuma..!! Zato zapeli po taj ZSO ko pijani za plod a izgleda zato su SPAVALI NA PODU U BRISEL onomad dabi uništili rezoluciju 1244 i jesu izgleda jer čute vezanih ruku.

  4. E, moja Srbijo treba odvezati kesu dobro sad je vreme uhvatiti onog Bajdenovog korupiranog sina gurnuti mu jednu debelu svotu,kao i nekim kirupiranim EU clanovima Pa da vidis kako bi se povratilo priznanje Kosova.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here