Kosovo online
Nuredin Ibiši

Stručnjak za bezbednost Nuredin Ibiši komentarisao je odluku predsednika SAD Džoa Bajdena da produži važenje naredbe o uvođenju vanrednog stanja za prostor Zapadnog Balkana i nakon 26. juna, i rekao da SAD i EU strahuju od potencijalnog sukoba u Republici Srpskoj.

Ibiši tvrdi da “srpski svet” predstavlja opasnost po bezbednost regiona.

– Ovo vanredno stanje pokazuje posvećenost SAD stabilnosti i miru na Balkanu, kao odgovor na pretnje koje su realne, posebno sada kada ‘srpski svet’ poprima zastrašujući uticaj i predstavlja opasnost po bezbednost regiona – rekao je Ibiši.

Ocenjuje da odluka Bele kuće predstavlja prelazno rešenje do izbora u SAD koji će se održati u novembru.

SAD i Evropska unija, kako kaže, plaše se mogućeg sukoba u Republici Srpskoj, dodajući da je potrebna samo “šibica da eksplodira novi sukob na tim prostorima”.

– SAD, u saradnji sa zemljama Natoa i EU, po svaku cenu pokušavaju da spreče ovu eskalaciju. Mislim da su zemlje regiona male za potencijalni sukob, ali ako ih podrži Rusija, onda postoji rizik. Strategija SAD da zaustavi potencijalni sukob je veoma važna, s obzirom na to da je primećen i ruski uticaj čak i u Crnoj Gori – zaključio je Ibiši.

Predsednik SAD Džo Bajden produžio je važenje naredbe o uvođenju vanrednog stanja za prostor Zapadnog Balkana i nakon 26. juna, poručivši da svi politički faktori moraju da poštuju međunarodne sporazume i da će u suprotnom biti suočeni sa merama SAD, saopšteno je iz Bele kuće.

“Akcije osoba koje ugrožavaju mir i međunarodne stabilizacijske napore na Zapadnom Balkanu, uključujući akte ekstremističkog nasilja i remetilačke aktivnosti, i situacija na Zapadnom Balkanu, koja ometa napredak ka efikasnom i demokratskom upravljanju i punoj integraciji u transatlantske institucije, se nastavljaju i predstavljaju neobičnu i izuzetnu pretnju po nacionalnu bezbednost i spoljnu politiku Sjedinjenih Država. Iz tog razloga, vanredno stanje proglašeno Izvršnom naredbom 13219, prema kojoj su preduzeti dodatni koraci u Izvršnoj naredbi 13304 i koja je proširena Izvršnom naredbom 14033, trebalo bi da ostane na snazi nakon 26. juna 2024. godine”, navodi se u saopštenju koje je potpisao američki predsednik.

3 COMMENTS

    • Tako je Jovane.Stalno odrzavaju i potpaljuju mrznju na balkanu.Taktika zavadi pa vladaj uvek uspeva.To su radili Germani jos od 1875 tj berlinskog kongresa,cak postavljali svoje ljude u nekim zemljama (bugarska) jer im je balkan kao ulaz i izlaz evrope trebao.Rusi da ih sprece su ojacavali svoje interese i pomagali otpor balkanaca (narocito Srba) prema njima.A verovatno i druge sile,francuzi,englezi jer su oni jako zavidni kada su im interesi u pitanju.Najskuplje su platili Srbi taj otpor u prvom velikom ratu i od tada su stalno na meti nemaca.Posto su Ameri danas na celu zapada tu istu taktiku primenjuju prema balkancima i tako izvlace korist za njih.Zato balkanci prst na celo jer znajte da im vasi zivoti ne znace ni lule duvana.Nema vas puno i nemojte da dozvolite da vas bude jos manje

  1. Klasična propagandna priča. Problem je srpski svet, a nije albanski svet ??? Sukob velikih sila na Balkanu ne zavisi ni od Srba ni od Albanaca ni od Bošnjaka… veliki odmeravaju svoju silu u Siriji, u Ukrajni, u Africi… Mi na Balkanu jedino da molimo Boga da ćemo ostati siva zona slobodne trgovine između velikih sila. Treba da se uzdamo jedni u druge, a ne da NATO vodi Albance i Bošnjake u stradanje, ili da Rusi vode Srbe u stradanje – treba svi da kažemo NE ratu i tako sačuvamo mir i prosperitet za našu decu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here