Tanjug
Kosovska policija

Apeli, osude, pa čak i pretnje međunarodnih predstavnika zbog odluke o zabrani dinara i upada u srpske institucije na Kosovu i Metohiji, nisu zaustavili vlast Aljbina Kurtija u naletu svakodnevnih akcija usmerenih protiv Srba na KiM.

Protivpravno delovanje

Ne samo da su tzv. kosovski policajci ponovo upali u prostorije Pošte Srbije u selu Goraždevac, u opštini Peć već je i, kako su “Vesti” pisale, zaustavljen transport dinara na administrativnom prelazu Jarinje.

Povodom zabrane za ulazak vozila sa novcem na teritoriju KiM, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je kazao da je Srbija u teškoj situaciji, ali će novac, kako je rekao, “ovako ili onako biti obezbeđen”.

Vučić je nakon sastanka sa ministrom odbrane Nemačke Borisom Pistorijusom kazao da je Priština protivpravno zaustavila vozilo, polazeći od toga da je suverena država.

– Ako je tako pitam zapadne partnere, zašto nas pozivate u dijalog? Šta tražite i šta hoćete od Srbije? Šta ćemo vam ako na sve imate pravo? I na to nema odgovora – rekao je Vučić i dodao da će se gledati da se rešavaju problemi i da novac bude obezbeđen.

Pistorijus je na Vučićevo “nema odgovora” i rekao da Nemačka razgovara sa svima na zapadnom Balkanu, jer je u interesu “da imamo mirni i stabilizovani region kao budućeg partnera EU”.

Prilikom upada u poštu u Goraždevcu, kako je saopštila Srpska lista, tzv. kosovski policajci su maltretirali zaposlene i predstavnike medija. Tom sramnom činu je, kažu, prethodila je prevara, karakterisična za otmičare i kriminalce.

Otimanje na delu

Predstavnike Pošte Srbije su, navodi Srpska lista, Kurtijevi policajci pozvali da preuzmu vozilo i četiri miliona dinara koje su “ovi junaci oteli od penzionera i primalaca socijalne pomoći pre četiri dana”.

– Kad su se pojavili, umesto da im vrate novac i vozilo, sprovedeni su do pošte u Goraždevcu gde su Kurtijevi specijalci izvršili premetačinu i oteli kompjutere i dokumentaciju – objašnjavaju u SL.

Oni ističu da ako se uzme u obzir da su na prelazu zabranili ulazak vozila na KiM sa novcem za penzionere i socijalno ugrožene, očito je da Kurtijev režim ne odustaje od plana da izvrši pritisak na srpski narod sa ciljem progona sa vekovnih ognjišta.

– Krajnje je vreme da međunarodna zajednica oštrije reaguje – navodi SL.

Kancelarija za KiM ističe da Kurti, uprkos brojnim apelima EU i svetskih zvaničnika, nastavlja pohod na srpske institucije i građane, vođen opsesijom da protera Srbe do potpunog istrebljenja. Povodom upada u Poštu u Goraždevcu kažu da je Srbe iz enklave ostavio bez novca za hranu i lekove. Tako, ističu oni, izgleda Kurtijeva demokratija.

Nastavljeno je i sa postavljanjem simbola tzv. Kosova u srpskim sredinama. Na vatrogasnu stanicu u Leposaviću, i na opštinsku zgradu, okačena je zastava tzv. Kosova, a sa opštine su skinute zastave Srbije, opštine Leposavić i UN. U međuvremenu je na zgradi opštine postavljena tablu sa natpisom tzv. Republika Kosovo, što je dan ranije urađeno i na zgradi opštine Zubin Potok.

Niko mi ne naređuje

Predsednik je rekao da se ponosi činjenicom da predstavlja zemlju koja je slobodna i nezavisna i sama donosi odluke i naveo da niko ne može da mu naređuje, ni iz Vašingtona, ni iz Moskve, ni iz Berlina, niti iz bilo kog drugog mesta.

– Na predsednika vlade, na predsednika skupštine, na predsednika Republike, niko, sem građana Srbije, nema nikakav uticaj – rekao je on.

KFOR da nas štiti

Srpska lista ističe da KFOR i Euleks moraju da stanu u zaštitu srpskog naroda jer im je obaveza na osnovu mandata koji imaju da obezbede mir i sigurnost za sve građane.

– Umesto reklama o vašoj posvećenosti miru i bezbednosti građana neka uslede konkretne akcije kojima bi se zaustavilo maltretiranje i institucionalno nasilje prema našem narodu – navodi se u saopštenju.

Zamajavanje javnosti

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković smatra da nova izjava Aljbina Kurtija da će on da izađe u susret Srbima da otvore račune, predstavlja čisto zamajavanje javnosti.

– Nema pravo da ukida dinar i srpske institucije na KiM koje funkcionišu u platnom prometu Srbije. Zapravo na ovaj način samo želi da protera srpski narod, kada ljudi ne mogu da prime svoje plate – kaže Petković.

NBS: Politički motiv

Aljbin Kurti je, zaustavio transport dinara na KiM, tako što je vozilo Narodne banke Srbije vraćeno bez obrazloženja, saopštila je NBS.

Ovim je, kažu, potvrđena namera Prištine da, uprkos pozivima međunarodne zajednice, od 1. februara 2024. otpočnu sa primenom protivpravnih i nečuvenih mera sa jedinim ciljem, da se onemogući nesmetani transport i distribucija dinara i pristup građanima na KiM osnovnim sredstvima za život. Donete mere koje su isključivo politički i etnički motivisane – navodi NBS

5 COMMENTS

  1. Sta drugo ocekivati od Nato-otan ubica,od medjunarodne zajednice od terorista Uck,nista drugo osim proterivanje Srpskog i nealbanskog naroda,ubijanja,paljenje svetinja,preoravanje grobova,razno razne izmisljene procese i hapsenje bez ikakvih dokaza…Zlo i naopako od kolektivnog zapada i njihovih saveznika uck…

  2. Doci ce vreme kada ce Srbija napraviti VELIKU Albaniju.Svi siptari na jednom mestu…. u Albaniji

  3. Па када имамо неспособни и власт која продаје Косово..а са Немцима не бих ништа преговарао јер су нас одувек мрзели и били нам непријатељи..када то схвати српски народ много тога ће се променити..

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here