Youtube/Russia Insight
Hipersonična raketa Avangard

Vašington i Tokio neće uspeti da razviju raketu sposobnu da obori rusku hipersoničnu jedrilicu, raketu “Avangard”, jer za sada ne postoji mogućnost da se predvidi njena putanja leta, kao ni da se napravi raketa koja može da dostigne brzinu nekoliko desetina puta veću od brzine zvuka, smatra vojni ekspert Aleksej Leonkov.

Stručnjak je za Sputnjik prokomentarisao članak lista “Nikej”, u kojem se navodi da Japan i SAD razmatraju mogućnost sprovođenja zajedničkog istraživanja o tehnologijama presretanja balističkih raketa sa hipersoničnim bojevim blokom, koja bi mogla da omogući uništavanje raketa na visinama nedostupnim za postojeće protivraketne sisteme.

Prema pisanju lista, Ministarstvo odbrane Japana planira da 2023. godine počne sa projektovanjem raketnog motora predviđenog za rakete dugog dometa i sa mogućnošću zaokreta u slučaju promene putanje neprijateljske rakete.

– Japanski mediji pišu o stvaranju tehnologije za presretanje hipersoničnih jedrilica, ali je nijansa u tome što je “Avangard” manevarski blok, odnosno nemoguće je predvideti u kojoj tački vazdušnog prostora će se naći naredne sekunde. Ovo je trenutno nerešiv zadatak – objasnio je Leonkov.

Ekspert je primetio da će za ispitivanje takvih protivraketa SAD i Japan morati da naprave odgovarajuću metu, odnosno manevarske hipersonične bojeve blokove slične “Avangardu”, za šta čak ni visoko razvijeni vojno-industrijski kompleks ovih zemalja danas nije sposoban.

– Postoji jednostavnija varijanta za rešavanje ovog problema – pucati “u poteru”, tako da raketa ponavlja manevre mete i obori je. Ali ovde stupaju na snagu drugi zakoni: da bi se sustigla i presrela meta, brzina protivrakete mora biti 1,5 puta veća. Naš “Avangard” razvija brzinu od 27 maha, odnosno američko-japanska raketa morala bi da leti 40 puta brže od brzine zvuka – to je jednostavno nerealno – istakao je Leonkov.

On je podsetio da su postojeći modeli američkih hipersoničnih raketa mogli da razviju maksimalnu brzinu od 5-6 maha.

Prema podacima proizvođača, hipersonična bojeva jedrilica “Avangard” može da dostigne brzinu 27 puta veću od brzine zvuka, odnosno, u zavisnosti od uslova, oko 33 hiljade kilometara na sat.

Prvi puk, naoružan strateškim raketnim sistemom sa hipersoničnim krstarećom jedrilicom “Avangard2, ušao je u službu jasnjenskog raketnog diviziona 2019. godine. Kako su ranije saopštile Strateške raketne snage Rusije, do 2023. godine na borbenu dužnost stupiće i drugi puk interkontinentalnih balističkih raketa sa “Avangardom”.

1 COMMENT

  1. \”Avangard\” će biti još bar dve tri decenije u prednosti. Ali ne zaboravimo ni 6 atomskih podmornica \”Belgorod\” K-329 čija je dužina 184 metra, dubina poniranja 600 metara. Domet: neograničen. Može biti istraživačka ili Ofanziva.. Svaka nosi: 6 \”POSEJDONA\” ,svaki dužine 24 metra i svaki nosi atomsku bojevu glavu od 100 Megatona. Dubina poniranja, zarona 1000 metara. Brzina 185 km/h .
    Takođe još nosi NUKLEARNU podvodnu stanicu \”LOŠARIK\” čija je dužina 60 metara. Dubina poniranja je 6000 metara. Ima sedam sfera od titanijuma za različite specijalne namene. Jedno napredno oružje još nije objavljeno koje takođe nema pandam u svetu i možda je i najopasnije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here