SAD i Kina rade na sankcijama Iranu

0

Kineski predsednik Hu Đintao i njegov američki kolega Barak Obama
 

Pomoćnik Bele kuće zadužen za nacionalnu bezbednost Džef Bejder izjavio je da su Obama i Hu razgovarali oko jedan i po sati pred početak samita o nukelarnoj bezbednosti u Vašingtonu i da je Iran bio glavna tema razgovora.

 

"Oni su spremni da rade sa nama", rekao je Bejder i dodao da je to još jedan znak jedinstva međunarodne zajednice po tom pitanju.

 

Rad na tekstu rezolucije UN koja bi se odnosila na Iran počeo je prošle nedelje.

Obama i Hu razgovarali su i o kursu kineskog juana, za koji američki proizvođači tvrde da je precenjen, što odgovara kineskim izvoznicima. Bejder je rekao da je taj deo razgovora bio "pozitivan i konstruktivan".

 

Ceo sastanak, prema njegovim rečima, bio je bez zadatih tema, što je slučaj kada se lideri poznaju i osećaju se komotno kad su zajedno.

 

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova takođe je ocenilo današnji razgovor Obame i Hua kao "pozitivan i konstruktivan" u delu koji se odnosio na ekonomiju.

 

U pisanom saopštenju koje je portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova podelio novinarima, dodaje se da Kina i SAD u pogledu iranskog nukelarnog pitanja "dele isti cilj".

 

U saopštenju nisu izneti nikakvi druugi detalji razgovora, ali je ponovljen kineski poziv na "dijalog i pregovore" sa Teheranom.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here