“SAD kao prijatelj koji špijunira“

0

Nemačko-američka špijunska afera poprima sve veće razmere: Odnosi između Angele Merkel i Baraka Obame su nakon afere poprilično zahladneli
 

Savezno tužilaštvo Nemačke saopštilo je da postoji sumnja da je jedna osoba koja radi za Ministarstvo odbrane u Berlinu – tajni agent Amerikanaca. Izvršen je pretres kancelarije i stana osumnjičenog, ali za sada niko nije uhapšen.

 

"Još je nejasno šta se iza toga krije", rekla je ministarka odbrane Ursula fon der Lajen za “Berliner cajtung“.

 

Prema izveštajima medija, osumnjičeni je bio referent u odeljenju za politiku, tačnije za saradnju u oblasti naoružanja. On je učestvovao u pripremanju bezbednosno-političkih smernica nemačkog ministarstva odbrane.

 

“Špijunaža neće ugroziti odnose između Nemačke i SAD“

 

Prošle nedelje je uhapšen jedan radnik nemačke spoljne obaveštajne službe BND za koga se sumnja da je dupli agent američke obaveštajne agencije CIA. On je priznao da je pre dve godine američkim tajnim službama nudio svoje usluge i da je za 25.000 evra Amerikancima isporučio više od 200 dokumenata.

 

Američka administracija se nije oglasila povodom najnovijih optužbi u vezi sa špijuniranjem. Ambasador SAD u Nemačkoj Džon Emerson je po drugi put u roku od samo nekoliko dana bio na razgovoru u ministarstvu spoljnih poslova Nemačke, navodno je ovog puta on tražio razgovor.


Skandal: Nemački agent radio za SAD

 

U Berlinu vlada veliko ogorčenje zbog najnovijeg razvoja u vezi sa špijuniranjem SAD u Nemačkoj. Mnogi traže da Nemačka samouverenije nastupa u odnosima sa "Velikim bratom" i to ne samo u oblasti tajnih službi.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here