J. L. Petković

Američki stručnjak za istočnu Evropu i zapadni Balkan Januš Bugajski smatra da će Bela kuća možda naći rešenje za spor između Srbije i Kosova, zbog čega Vašington posvećuje više pažnje tom pitanju, prenosi Koha.

Najaktivnije američko angažovanje nije guranje EU na stranu, već se i EU odrekla svoje uloge u regionu neuspehom da ubrza proces proširenja, precizirao je Bugajski.

– Nakon što je pomogla u postizanju sporazuma između Severne Makedonije i Grčke, Bela kuća veruje da može da nađe rešenje za spor između Kosova i Srbije – istakao je Bugajski i dodao da je ambasador Grenel nov na Balkanu, ali ima pregovaračko iskustvo u UN.

Međutim, američki analitičar ne očekuje da će sporazum između Srbije i Kosova biti postignut brzo, s obzirom na to da u Prištini tek treba formirati novu vladu dok se Srbija bliži izborima. Što se tiče političke situacije na Kosovu, Bugajski ima velike pohvale za pobednika izbora i verovatno sledećeg kosovskog premijera Aljbina Kurtija.

Na pitanje o prisutnosti Kurtija u procesu dijaloga, Bugajski je odgovorio:

– Kurti je u jedinstvenom položaju jer nije bio deo vladajućih struktura u senci pre OVK niti se gerila transformisala u političara. Beograd će ga teško ugušiti optužujući ga za ratni zločin ili korupciju. On donosi novi nivo entuzijazma u borbi protiv problema u zemlji. To će mu takođe pružiti prednost u međunarodnoj areni. Iz spoljnopolitičke perspektive, nema mnogo šansi da se posegne za sporazumom koji bi naneo štetu Kosovu i mislim da će to biti težak, ali racionalan pregovarač koji može sarađivati sa SAD.

3 COMMENTS

  1. Neka aMerika gleda svoja posla.Kosovo je srpska zemlja,a aMerika kad se toliko zalaže za šiptariju nek im da deo svoje teritorije(i onako u prostrani)i nek reše problem.Tudje neću svoje ne dam.

  2. nek ih presele u Alabamu, i resen problem nit mora da menjaju ime zemlje a ovi nek se prozovu alabamcima i to je to!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here