pixabay.com
Američki vojnici

SAD moraju da se pripreme za moguće istovremene ratove sa Rusijom i Kinom širenjem svojih konvencionalnih snaga, jačanjem saveza i jačanjem programa modernizacije nuklearnog oružja, saopšio je u četvrtak kongresni dvostranački panel.

Izveštaj Komisije za strateško držanje dolazi u jeku napetosti sa Kinom oko Tajvana i drugih pitanja, i pogoršanja nesuglasica sa Rusijom zbog njene invazije na Ukrajinu.

Visoki zvaničnik uključen u izveštaj odbio je da kaže da li su obaveštajni brifinzi komisije pokazali bilo kakvu saradnju Kine i Rusije u nuklearnom oružju.

– Brinemo se, možda će na neki način postojati konačna koordinacija između njih, što nas dovodi do ove dvoratne konstrukcije – kazao je zvaničnik pod uslovom da ostane anoniman.

Nalazi bi promenili trenutnu američku nacionalnu bezbednosnu strategiju koja poziva na pobedu u jednom sukobu, dok bi odvraćala drugi i zahtevala bi ogromna povećanja izdataka za vojsku, uz neizvesnu podršku Kongresa.

– Prepoznajemo realnost budžeta, ali takođe verujemo da država mora da ulaže te investicije – navode predsedavajuća demokrata, Medlin Kridon, bivša zamenica šefa agencije za nadzor nuklearnog oružja u SAD, i potpredsednik Džon Kil, penzionisani republikanski senator, u predgovoru izveštaja.

Suprotno Bajdenovom stavu

Izveštaj je u suprotnosti sa stavom američkog predsednika Džoa Bajdena da je trenutni američki nuklearni arsenal dovoljan da odvrati kombinovane snage Rusije i Kine.

“Sjedinjene Američke Države i njihovi saveznici moraju biti spremni da odvrate i poraze oba protivnika istovremeno”, saopštila je Komisija za strateško držanje.

“Međunarodni poredak predvođen SAD, i vrednostima koje on podržava u opasnosti su od kineskog i ruskog autoritarnog režima”, navodi se u izvještaju.

Kongres je 2022. osnovao komisiju od šest demokrata i šest republikanaca kako bi procenio eventualne pretnje Sjedinjenim Američkim Državama i preporučio promene u američkim konvencionalnim i nuklearnim snagama.

Kineske i ruske pretnje postaće akutne u vremenskom okviru 2027-2035, tako da “odluke moraju biti donete sada kako bi se zemlja pripremila”, navodi se u izveštaju na 145 stranica.

U izveštaju se navodi da 30-godišnji program modernizacije nuklearnog naoružanja SAD, koji je počeo 2010. godine i procenjen je da će 2017. koštati 400 milijardi dolara do 2046. godine, mora biti u potpunosti finansiran za nadogradnju svih bojevih glava, sistema isporuke i infrastrukture.

Takođe bi trebalo da produži operativni vek podmornica sa balističkim projektilima i rasporedi više taktičkog nuklearnog oružja u Aziji i Evropi, prenosi Rojters.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here