pixabay.com

Rusija i Turska neće uspeti da učine „ništa dobro“ zahvaljujući dogovoru o severu Sirije, izjavio je specijalni izaslanik američkog Stejt departmenta Džejms Džefri.

– Prilično sam skeptičan po pitanju dogovora Rusije i Turske. Ništa dobro neće postići time – rekao je on.

Američki diplomata se, u obraćanju u Predstavničkom domu SAD, međutim, složio sa mišljenjem kongresmena da povlačenje američke vojske iz Sirije stvara novi izazov Americi po pitanju borbe protiv terorističke organizacije ID i protiv širenja uticaja Rusije i Irana.

Podsetimo – ruski i turski predsednici Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan postigli su juče tokom šestočasovnog sastanka u Sočiju, kako je ruski lider ocenio, sudbonosan dogovor, a na kraju susreta potpisan je memorandum koji se sastoji iz više stavki.

Kako je nakon konferencije za novinare Putina i Erdogana preneo šef ruske diplomatije Sergej Lavrov, Rusija i Turska su se dogovorile da će od srede u podne u zonu koja se nalazi van domašaja turske vojne operacije ući ruska vojna policija i sirijska vojska, koje će pomagati Kurdima da se povuku na teritoriju koja je udaljena najmanje 30 kilometara od turske granice.

2 COMMENTS

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here