pixabay.com

Američka vojska optužila je ruske plaćenike, koji se bore na strani snaga na istoku Libije, za podmetanje nagaznih mina i improvizovanih eksplozivnih naprava u i oko Tripolija, prenosi Asossijeted pres.

Komanda američkih snaga u Africi (AFRICOM) saopštila je da verifikovane fotografije pokazuju da su nagazne mine postavljane na obodu Tripolija i dalje na istok, sve do strateški značajnog obalskog grada Sirt, još od sredine juna. Afrikom tvrdi da iza ove akcije stoji Vagner grupa, privatna bezbednosna kompanija koju podržava Kremlj, a koja je umešana u konflikt u Libiji.

Ruski zvaničnici i prestavnici Vagner grupe još nisu komentarisali optužbe američke vojske.

Rat u Libiji otpočeo je 2011. godine kada je pobunom u zemlji podržanom od strane NATO-a svrgnut Muamer Gadafi, koji je kasnije ubijen. Zemlja je danas podeljena između vlade na istoku, koja je u savezništvu sa vojnim komandantom Kalifom Hifterom, i one na zapadu, u Tripoliju, koju podržavaju Ujedinjene nacije. Istok ima podršku Ujedinjenih Arapskih Emirata, Egipta i Rusije, a zapad podršku Turske, Katara i Italije.

U poslednja tri meseca Hifterove snage izgubile su skoro sva područja koja su zauzele prilikom ofanzive na Tripoli, dok je Turska pojačala vojnu podršku njegovim rivalima i dovela sirijske plaćenike, uključujući i militante, da se bore u Libiji.

Prošlog meseca vojska SAD je otpužila Moskvu da je u Libiju poslala 14 aviona MiG-29 kako bi podržala ruske plaćenike koji se bore zajedno sa Hifterovom vojskom, a Rusija je ove optužbe odbacila kao dezinformacije.

Ujedinjene nacije tvrde da je Vagner grupa obezbedila između 800 i 1.200 plaćenika radi pružanja podrške Hifteroj ofanzivi na Tripoli, a koji to rade za mesečnu nadoknadu od 1.500 dolara.

3 COMMENTS

  1. Amerika je zadnja država na planeti Zemlji koja ima pravo na bilo kakve primedbe. Zemlja koja j vodila 226 ratova, regionalnog i lokalnog karaktera. Izazivala građanske ratove i etničke sukobe. Samo je u Latinskoj Americi smenila 41 vladu i 17 puta se direktno vojno angažovala. Koristila OS uranijum u 29 zemalja najvećim vojnim otrovom poznatim čovečanstvu. Polovini sveta je uvela sankcije. Velikom delu sveta ucenjvački postavljaju uslove saradnje sa drugim državama i idu dotle da čak određuju visoke kazne za normalno poslovanje između kompanija i država. Navešću samo primer Severnog i Južnog toka. Ostalo je jasno…..

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here