Printscreen/Youtube
Američka kongresmenka Klaudija Teni

Američka kongresmenka Klaudija Teni iz države Njujork usprotivila se odluci svoje zemlje da prihvati zahtev Prištine o kupovini protivtenkovskih raketa džavelin. Reagovala je saopštenjem na svom Iks nalogu, u kojem je ovu odluku Stejt departmenta, nazvala opasnom, zbog, inače, prisutnih tenzija na Zapadnom Balkan.

Diplomatija – jedini put

– Ova odluka nagrađuje tzv. Kosovo za nepoštovanje međunarodnih sporazuma, poput Briselskog iz 2013. godine – ukazala je Teni.

Ona ističe da slanje oružja na Kosovo, neće doneti mir i ukazuje da je diplomatija bolji put za postizanje stabilnosti u regionu.

– Pristanak Stejt Departmenta da pošalje rakete Džavelin na Kosovo je zapaljiv, naročito jer su tenzije već pojačane na Zapadnom Balkanu. Tako se doliva ulje na vatru i čini mogućnost sukoba, verovatnijom. Pritom se nagrađuje Kosovo koje i dalje ignoriše prethodne međunarodne obaveze, dogovorene Briselskim sporazumom, 2013. godine – ukazala je ona.

Dodaje da SAD ne treba da nastave da naoružavaju i finansiraju Kurtijevo nepoštovanje međunarodnih normi.

– Srbija i Kosovo su diplomatskim putem postigli napredak u postizanju stabilnog, bezbednog i prosperitetnog regiona. Zato će uvesti zajedničku rezoluciju o neodobravanju prema Zakonu o kontroli izvoza oružja kada Kongres bude zvanično obavešten o ovoj prodaji naoružanja – navela je Teni i pozvala Kongres da brzo usvoji tu rezoluciju, a predsednika SAD da promeni ovaj kurs.

Odgovor Hilu

Kongresmenka je reagovala nakon što je ambasador SAD Kristofer Hil obavestio predsednika Srbije Aleksandra Vučića o američkoj odluci da prihvati zahtev Prištine o kupovini protivtenkovskih raketa džavelin. Hil je, tom prilikom, naveo da će Stejt Department uputiti zahtev Prištine Kongresu i da tada počinje zvanična procedura. Vučić je Hilu ukazao da je za Srbiju, ova informacija veliko razočaranje, ali da će Srbija sa SAD, raditi na očuvanju srpsko-američkih odnosa.

Osnivač Pokreta socijalista Aleksandar Vulin prokomentarisao je da ako za bezbednost na KiM nije dovoljno prisustvo više hiljada vojnika KFOR, garancije za bezbednost u Rezoluciji 1244 i bezuslovna podrška NATO “Šiptarima”, onda džavelin sistemi neće puno pomoći.

– Ali, zato prodaja džavelina lažnoj državi Kosovo treba da pomogne Srbima da konačno razumeju da se naša borba mirnim putem za očuvanje jedinstvene Srbije smatra pretnjom, a ne legitimnim pravom. Oni koji teroristima prodaju oružje, a pričaju o miru, isti su kao oni koji u dečju kolevku puste zmiju otrovnicu i pričaju o ekologiji. Svako je pokazao svoje pravo lice, i SAD, i Šiptari, i Srbi, i na vlasti i u opoziciji, koji ćute. Ako još imamo dilemu šta nam ko stvarno misli i ko su nam prijatelji, onda treba da se zabrinemo za sebe – kaže on.

Ne remetimo vojni balans

Oglasio se i Vašington navodima da prodaja 246 raketa Dževelin i prateće opreme, po procenjenoj ceni od 75 miliona dolara, Prištini neće promeniti osnovni vojni balans u regionu. Agencija za odbrambeno-bezbednosnu saradnju Pentagona je saopštila na društvenoj mreži X da će predložena prodaja poboljšati dugoročne odbrambene kapacitete Prištine.

Zakon o ispunjenju obaveza

Klaudija Teni je reagovala oštro i pre mesec dana kada je podnela predlog zakona kojim bi tzv. Kosovu bila obustavljena sva pomoć do ispunjenja preuzetih obaveza, odnosno dok ne povuku snage sa severa, okončaju progon Srba i formiraju Zajednicu srpskih opština. Ukazala i da, osim što nije formirana ZSO nisu uspostavljene ni multietničke policijske snage. Istakla je i da Kosovo nepoštovanjem Briselskog sporazuma, krši međunarodne norme i stvara tenzije na Balkanu. – SAD se moraju založiti za demokratiju, mir i stabilnost u regionu – rekla je tada.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here