EPA/Ennio Leanza
Švajcarski franak

Amerika se obrušila na Švajcarsku, jednu od najbogatijih država Evrope, i spremna je da je proglasi valutnim manipulatorom, piše Blumberg, pozivajući se na najveći švajcarski finansijski holding UBS Group.

Švajcarska ispunjava sva tri kriterijuma koji su potrebni za uključivanje u američki spisak valutnih manipulatora, piše agencija. Država ima pozitivan saldo u tekućim transakcijama i bilateralni trgovinski suficit. Osim toga, Švajcarska koristi valutne intervencije, kupuje dolare kako ne bi dozvolila veće jačanje švajcarskog franka.

Država mora da poseže za valutnim intervencijama, pošto raste potražnja za švajcarskom valutom tokom kriza. Investitori tradicionalno smatraju franak utočištem za investicije u periodu nestabilnosti svetske privrede. Vašington smara da švajcarske vlasti, veštački slabe sopstvenu valutu za račun kupovine dolara, pokušavajući da obezbede lokalnim proizvođačima izvozne benefite. Švajcarska strana odbacuje ove optužbe.

SAD su početkom 2020. godine već uključile Švajcarsku u posmatrački spisak država koje, po mišljenju Vašingtona, manipulišu kursevima valuta. Odluka je bila doneta usled rekordnog jačanja švajcarskog franka u odnosu na evro u poslednje tri godine, javio je Rojters.

2 COMMENTS

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here