SAD traži oslobađanje svojih državljana iz iranskih zatvora

0

Beta/AP/FreeAmir.org, File
Bivši američki marinac osuđen je za špijunažu: Amir Hekmati
 

Hekmati je Amerikanac iranskog porekla i bivši marinac  koji je u zatvoru u Teheranu. Hekmatijev advokat je rekao  da su SAD zatražile oslobađanje njegovog klijenta putem razmene zarobljenika, prenela je iranska novinska agencija Tasnim.

"Ti izveštaji nisu tačni. Američka vlada nije predložila razmenu zarobljenika za Hekmatija", rekao je portparol Stejt dipartmenta Džef Ratke na konferenciji za novinare u Vašingtonu.

On je dodao da je Vašington pozvao Teheran da odmah oslobodi Hekmatija, kao i druge američke državljane u zatvoru –  Saida Abedinija i Džejsona Rezaina  – kao i da pomogne u lociranju Roberta Levinsona.

Hekmati je uhapšen u avgustu 2011. godine i osuđen za špijuniranje za američku Centralnu obaveštajnu agenciju (CIA).

Abedini, hrišćanski sveštenik  Amerikanac iranskog porekla, osuđen je na osam godina zatvora prošle godine zbog ugrožavanja iranske nacionalne bezbednosti u periodu od 2000. do 2005. godine.

Novinar "Vašington posta" u Teheranu Džejson Rezain u pritvoru je od jula ove godine. Vlasti do sada nisu objavile gde se Rezain tačno nalazi, razloge  njegovog hapšenja, niti za šta se tereti.

Robert Levinson, privatni detektiv i bivši agent Federalnog obaveštajnog biroa (FBI) nestao je tokom puta u Iran 2007. godine.

Iranski ministar spoljnih poslova Mohamad Džavad Zarif rekao je prošle godine da u Iranu "nema traga od Levinsona" i da on uopšte nije na iranskoj teritoriji.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here