EPA/ Jim Lo Scalzo
Bela kuća

Sjedinjene Američke Države traže od Kosova i Srbije da ozbiljno shvate svoje obaveze koje proizlaze iz Sporazuma o normalizaciji odnosa, izjavio je za Radio Slobodna Evropa portparol američke ambasade u Prištini.

Među obavezama, kako je navedeno, je i osnivanje Zajednice opština sa srpskom većinom.

– Tražimo od Kosova i Srbije da ozbiljno shvate svoje obaveze koje proizlaze iz Sporazuma o normalizaciji, koji su postigli ranije ove godine, i da krenu napred u postojećim i prethodnim obavezama dijaloga i Ohridskog sporazuma, uključujući uspostavljanje Zajednica opština sa srpskom većinom – rekao je portparol američke ambasade.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Aljbin Kurti sastaće se danas u Briselu, u okviru dijaloga za normalizaciju odnosa pod okriljem Evropske unije.

Ambasada je saopštila da SAD nastavljaju da “snažno podržavaju dijalog kojim posreduje EU kao način za postizanje mirnih i produktivnih odnosa između Kosova i Srbije”.

Kurti i Vučić će, prema najavljenom dnevnom redu, razgovarati o primeni Sporazuma ka normalizaciji odnosa i aktuelnim pitanjima. Srbija i Kosovo su ovaj sporazum postigli u februaru u Briselu, dok su u martu u Ohridu dogovorili aneks za njegovu primenu.

Sporazum od 11 članova ne uključuje međusobno priznanje na kome insistira Kosovo, ali zahteva od Kosova i Srbije da prihvate dokumenta i simbole jedni drugih, uključujući pasoše, diplome i registarske tablice.

Susret Kurtija i Vučića 14. septembra biće osmi po redu. U proteklih sedam sastanaka nisu potpisali nijedan sporazum, uključujući i onaj o normalizaciji u februaru, koji je postignut samo usmeno.

2 COMMENTS

  1. Kosovo je Srbija. Kada EU to shvati, svi problemi će se rešiti za mesec dana !!! Dok EU podržava politiku separatizma i nasilnog otimanja teritorije NATO agresivnim ponašanjem prema Srbiji – nema dogovora ! Srbi i ne žele u EU zbog ovakvog odnosa, a to što se njima žuri da stave šapu na Balkan – to je njihov problem !

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here