commons.wikimedia.org
Raketni sistem "Patriot"

Turskoj neće biti isporučeni protivvazduhoplovni raketni sistemi “Patriot”, koje je tražila od SAD, dok ne vrati Rusiji PVO sisteme S-400, izjavio je portparol Pentagona Džonatan Hofman.

– Stav ministra odbrane SAD Marka Espera bio je jasan od dana kada je stupio na dužnost. On glasi da Turska neće dobiti baterije sistema “Patriot”, dok ne vrati S-400 Rusiji – istakao je Hofman.

Diskusija o mogućoj isporuci američkih sistema “Patriot” Turskoj ponovo je zaživela posle eskalacije tenzija u sirijskoj provinciji Idlib iako je isporuka ruskih S-400, koja je započeta sredinom jula 2019. godine, izazvala krizu u odnosima Turske i SAD.

Podsetimo, turski predsednik Redžep Tajip Erdogan ranije je izjavio da su SAD prilično smekšale stav kada je reč o S-400. Prema njegovim rečima, Amerika sada samo traži da Turska obeća da neće koristiti te sisteme.

Američki ambasador u Turskoj Dejvid Saterfild ranije je rekao je da su SAD izrazile nadu da će pitanje isporuke Turskoj sistema S-400 biti rešeno i upozorile da bi Ankara mogla snositi posledice zbog kupovine tih sistema prema Zakonu o suprotstavljanju američkim protivnicima kroz sankcije (CAATSA).

Istovremeno, turski lider je ranije najavio i da će ruski sistemi S-400 biće uvedeni u upotrebu u aprilu ove godine.

2 COMMENTS

  1. Neka nama prodaju s400 ,ali za trećinu od nabavne cene.Pa ipak je to polovna roba.Ameri nam ne bi mogli uvesti sankcije,jer u tom slučaju nismo ga kupili od Rusa.Vuk siti i ovce na broju.

  2. Ko ima S-400, nije mu potreban skupi Patriot. Turci mogu kupiti od Rusa bolje oruzje i jeftinije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here