SAD uvele sankcije dvojici saradnika Istražnog komiteta Rusije

sputniknews.com, Vestionline
1
pixabay.com

Sjedinjene Američke Države uvele su sankcije protiv dvojice visoko rangiranih saradnika Istražnog komiteta Rusije, Vladimira Jermolajeva i Stepana Tkača, koje su optužile za korupciju i narušavanje ljudskih prava, saopštio je Stejt department SAD.

Reč je o saradnicima Istražnog komiteta u gradu Surgutu, koji su, prema navodima Stejt departmenta, „narušili prava najmanje sedmoro pritvorenih članova sekte ‘Jehovini svedoci’, primenivši nasilje protiv njih“.

Tkaču, Jermolajevu i njihovim najbližim rođacima je zabranjen ulazak u SAD.

Sredinom februara policija je u Surgutu otkrila organizaciju pri sekti „Jehovini svedoci“, koja je u Rusiji zabranjena kao ekstremistička organizacija. Nakon toga na sajtu sekte je objavljeno da je najmanje sedmoro članova sekte mučeno gušenjem do gubitka svesti i batinama, kao i da su polivani vodom i da su na njima primenjivani elektrošokovi. Objavljeno je i da nisu imali advokata.

U istražnoj upravi su te informacije negirane, uz pretpostavku da je objava deo strategije zaštite optuženih.

Kasnije je predstavnik istražne uprave rekao da je u toku provera zbog „velikog odjeka“ koji je objava imala u javnosti. Krajem marta u istražnoj upravi je saopšteno da proverom nisu potvrđene informacije o mučenju članova sekte.

1 COMMENT

  1. Kakav manipulatorski clanak koji odise verskom mrznjom i neznanjem. Jehovini svedoci su hriscanska verska zajednica (a ne sekta = to samo crkva siri takvu propagandu). Kao i svaku religija, postoje brojne naucne studije koje su odavno diskreditovale takve lazi. Molim za malo manje mrznje,a vise znanja i postovanja prema ne-pravoslavnim hriscanskim zajednicama. Cak je i sam Putin osudio progon Svjedoka i izjavio da su oni hriscani. Citajte i provjeravajte informacije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here