EPA/Justin Lane

Bivši ambasador Srbije u Vašingtonu Ivan Vujačić ocenjuje da pokušaj Amerikanaca da se dođe do brzog rešenja za kosovski problem nema velike šanse.

Vujačić i nedavni sastanak Trampovih saradnika u Vašingtonu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem i Hašimom Tačijem vidi kao deo nastojanja SAD da dođu do relativno brzog rešenja odnosa između Prištine i Beograda, pa i sporazuma, ali smatra da to nije realno.

– Prvi razlog je što se Brisel takođe pita o ovom problemu – kaže Vujačić za Tanjug.

Drugi razlog vidi u činjenici da spoljno političke inicijative predsednika SAD Donalda Trampa uglavnom nailaze na neuspeh, jer on, kaže Vujačić, pokušava više da radi medijski, nego na suštini.

Kosovski premijer Aljbin Kurti, s druge strane, kaže Vujačić, odbija da učestvuje u američkim inicijativama, za šta ima više motiva, a ključni je da čeka da vidi ishod predsedničkih izbora u SAD, 3. novembra.

Kurti smatra da ima jači legitimitet i kredibilitet od Tačija koji mu daje prostor da sprovodi drugačiju politiku.

– On je nov, ima jednu tvrdu liniju i, drugo, Kurti nema baš mnogo iskustva u međunarodnoj politici i tek treba da ga stekne, tako da je on zauzeo jedan čvrst kurs čekajući rasplet u Americi, i igrajući, verovatno, na kartu Brisela da taj dogovor ide u nekom drugom pravcu nego što su Amerikanci, pa i Aleksandar Vučić, verovatno zamislili – kaže Vujačić.

Komentarišući to što se u ovom trenutku na izvestan način vode dva paralelna procesa kada je reč o kosovskom problemu, jedan predvođen Sjedinjenim Državama, a drugi Evropskom unijom, Vujačić je naglasio da je “ujedinjenje” ova dva odvojena procesa moguće samo ako Donald Tramp ne bude ponovo predsednik SAD.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here