EPA-EFE
Predsednici SAD i Kine Džo Bajden i Si Đinping

Pentagon kaže da Kina ima više od 500 operativnih nuklearnih bojevih glava i da će se do 2030. taj broj verovatno popeti na preko 1.000.

– SAD ne očekuju skore formalne pregovore sa Kinom o kontroli nuklearnog naoružanja, ali žele početak razgovora o praktičnim merama za smanjenje rizika – izjavio je viši direktor Bele kuće za kontrolu naoružanja Pranaj Vadi, prenosi Rojters.

– Važno je imati početne pregovore o kontroli naoružanja… sa Kinom – rekao je Vadi i takođe naglasio potrebu da pregovori uključe ključne kineske donosioce odluka ili uticajne ljude o nuklearnom oružju u zemlji.

– Znamo da nećemo uskoro ući u formalne pregovore o kontroli naoružanja. Znamo da se njihov arsenal još gradi – rekao je američki zvaničnik.

Kina povećava broj nuklearnih glava

SAD i Kina održale su prve razgovore o nuklearnom oružju u poslednjih skoro pet godina 6. novembra, ali sastanak nije imao konkretne rezultate.

Ti razgovori su održani uoči decembarskog samita između predsednika SAD Džoa Bajdena i predsednika Kine Sija Đinpinga na kojem je najavljen nastavak vojnog dijaloga.

U svom godišnjem izveštaju o kineskoj vojsci u oktobru, Pentagon je naveo da Kina ima više od 500 operativnih nuklearnih bojevih glava i da će se taj broj do 2030. verovatno popeti na preko 1.000.

SAD ima oko 3.700 nuklearnih bojevih glava, od kojih je raspoređeno otprilike 1.419 strateških nuklearnih bojevih glava.

3 COMMENTS

  1. Koji su oni gazda,da sami pregovaraju o takvoj stvari! ali Kinezi sujimveć rekli, da nema smisla, da razgovaraju o smanjenju ili ogranićenju, dok USA ne svede svoje na razuman broj ili jih oni stignu Zsmisli, oni imaju nekih par hiljadu komada, pabi razgovarali sa Kinom, da ona ogranići svoj broj, gok Kina o njihovom broju nema prava da govori !

  2. SRBIJA POLAKO ALI SIGURNO IDE U EU! ŽIVELA EVROPA! ŽIVELA AMERIKA! ŽIVELA SRBIJA, EVROPSKA NATO SRBIJA, ŽIVELA EVROPSKA UNIJA SA SRBIJOM U NJOJ. EVROPSKA NATO SRBIJA, KONAČNO SVOJA NA SVOME MEĐU SVOJIMA. ONI KOJI NE VOLE ZAPAD TREBA DA BOJKOTUJU ISTI, TAKO ŠTO ĆE ISTOK PODRŽATI MENJAJUĆI EVRE I DOLARE U RUBLJE I JUANE I TRAŽITI POSAO U rUSIJI I kINI I NARAVNO SEVERNOJ KOREJI. A I SVE OSTALO LOŠE ZAPADNO, MENJATI ZA BOLJE ISTOČNO.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here