EPA/Valda Kalnina
Estonski vojnici

Ministar odbrane Estonije Kale Lanet izjavio je da je neophodno obuzdavanje Rusije, i da bi bezbednosna situacija mogla da se pogorša u vezi sa dešavanjima oko Ukrajine.

– U proteklih pola godine postalo je jasno da bi bezbednosna situacija mogla naglo da eskalira, ali sada je najvažnije da se fokusiramo na obuzdavanje Rusije. Rusija treba da shvati kakve će biti posledice ako napadne Ukrajinu – rekao je Lanet.

Kako je precizirao, zbog toga je “pored diplomatske podrške Estonija odlučila da ponudi Ukrajini realnu pomoć”.

– Trenutno saveznici utvrđuju da li je moguće prebaciti estonsko oružje ukoliko to bude potrebno, ali će odluka o isporuci biti doneta samo ukoliko u Ukrajini počnu prave vojne operacije – dodao je ministar odbrane.

Krajem decembra Lanet je saopštio da postoji mogućnost da se Ukrajini predaju protivtenkovske rakete “Džavelin” i haubice kalibra 122 milimetra. On je istakao da je pre donošenja konačne odluke o isporukama oružja drugoj zemlji potrebno dobiti dozvolu od SAD (zemlja porekla raketa), kao i bivših vlasnika haubica – Finske i Nemačke.

Podsetimo, u poslednje vreme Zapad optužuje Rusiju da priprema invaziju na Ukrajinu i da u prilog tome ide i činjenica je Moskva značajno pojačala vojno prisustvo kod granica Ukrajine. Rusija odlučno odbacuje te optužbe kao neosnovane i opasne i ističe da vojne snage premešta na svojoj teritoriji u skladu sa Ustavom a da Zapad sve to koristi kao izgovor za dalje širenje na Istok.

2 COMMENTS

  1. Gde ovaj zivi kad nista ne vidi? Bolje bi mu bilo da blagovremeno pobegne k naredbodavcima – ako ga primaju.

  2. Ovaj zivi u kameno doba, vojska ukraine bice unistena bez ulaska rusa u ukraini, nema vise rata sekirama, ne dao bog da zarate sa rusima

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here