pixabay.com

Zbog rasta troškova za oko 30 odsto mlekare u Austriji najavljuju preventivnu obustavu isporuke.

Druga po veličini mlekara u Austriji “NOeM”, čije je sedište u Badenu, upozorava na rast cena mleka i mlečnih proizvoda. Cena litra sirovog mleka je već porasla za više od 10 centi, što je rast od 30 odsto, saopštio je direktor mlekare Alfred Berger.

On je najavio da će njegova mlekara preventivno obustaviti isporuku određenih proizvoda. O kojim proizvodima je reč nije navedeno u saopštenju. Berger ukazuje na nestašicu ambalaže, ali i kod pripreme voća za voćne jogurte.

– Kod maline je cena porasla za tri do pet puta, ali nema garancije da će roba biti dobijena. To su nove okolnosti za sve – objasnio je on.

Takođe je istakao da ponude često važe svega par dana. Rast cene sirovog mleka za više od 10 centi po litru donosi “NOeM” dodatne troškove u visini od 40 miliona evra. Ti troškovi biće preneti na potrošače, a rast cene zavisi od mlečnog proizvoda. Nervoza kod trgovaca namirnicama je trenutno velika, jer je usled rastućih cena došlo do poremećaja na tržištu.

Prehrambreni proizvodi prolaze kroz mnogo ruku dok ne dođu do vitrina u supermarketima, a preduzetnici koji učestvuju u tom lancu, od poljoprivrednika do kompanije koja prerađuje proizvod i supermarketa pokušavaju da zadrže svoj udeo na tržištu i marže i pored viših troškova. Kako bi to ostvarili često vitrine ostaju prazne, jer time žele da vrše pritisak.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here