Foto: MN Press
Umar Sadik

Bivši napadač Partizana Umar Sadik našao se u centru skandala na “Čizmi”.

Italijanski klub Specija dobio je od FIFA dvogodišnju zabranu obavljanja transfera zbog kršenja odredbi iz imigracionog zakona, odnosno ilegalnog dovođenja fudbalera iz Nigerije.

Među njima je bio i Sadik, zajedno sa još 11 fudbalera koji su iz Nigerije stigli u Italiju u periodu od 2013. do 2017. godine, tvrde nigerijski mediji koji otkrivaju celu priču.

Specija je imala saradnju sa fudbalskom akademijom iz Abudže tako što su najtalentovaniji igrači prelazili u Italiju, a za uzvrat su Nigerijci dobijali određena novčana sredstva.

Mnogi su odlazili u Italiju na turnire za mlađe kategorije i oni koji su se pokazali ostali su u tom zemlji pod posebnim angažmanom, što je protiv politike FIFA u vezi sa transferima maloletnika.

To je Specija radila sa svojom filijalom Lavanjezeom, a baš je takav put imao Sadik kada je proveo na pozajmici iz Specije.

Učinio je to zajedno sa drugom iz detinjstva Nurom Abdulahijem, koji su označeni su kao najveći talenti iz grupe, “eksplodirali” su u mlađim selekcijama Specije i obezbedili transfer u Romu dve godine kasnije.

Sadik je potom igrao na brojnim pozajmicama, sve dok karijeru nije rehabilitovao u Partizanu, u kome je postigao 23 gola i prešao u špansku Almeriju, nastaviviši uspon.

Nigerijski mediji preneli su da su ostali igrači iz te grupe Tahir Mainjini, David Okereke, Ordži Okonvo, Kingsli Majkl, Sulejman Abdulahi, Teofilus Avua, Ani Emanuel, Čukvuemeka Emanuel i Haruna Adamu Mohamed.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here