Pixabay.com

Čuvena crkva u Barseloni, Sagrada familija, 144 godine nakon što je započeta, biće konačno završena 2026. godine, s tim da će za ogromno stepenište biti potrebno dodatnih osam godina.

Predsednik organizacije zadužene za završetak izgradnje ovog remek-dela Antonija Gaudija objavio je rok za kraj radova koji se poklapa sa stogodišnjicom smrti slavnog arhitekte.

Organizacija je saopštila da ima dovoljno novca i materijala da završi građevinu, uključujući i centralni toranj od 172,5 metara posvećen Isusu Hristu, piše Gardijan.

Iako je planirano da građevina bude završena 2026. godine, rad na skulpturama i dekorativnim detaljima, kao i stepeništu koje vodi ka onome što će na kraju biti glavni ulaz, biće produženi do 2034. godine.

Kada su radovi na građevini počeli 1882. godine, oko nje su bile samo njive, ali je u međuvremenu grad rastao oko crkve. Stepenište, koje bi trebalo da se proteže kroz dva velika gradska bloka, uključivalo bi raseljavanje oko 1.000 porodica i preduzeća. I, dok neki Gudijevi sledbenici to osporavaju, ima i onih koji insistiraju na tome da je stepenište od samog početka bilo u Gaudijevim planovima.

“Pratimo Gaudijev plan u potpunosti”, rekao je predsednik organizacije zadužene za izgradnju i dodao: “Mi smo njegovi naslednici i ne možemo da se odreknemo njegovog projekta. Plan predstavljen lokalnim vlastima 1915, koji je potpisao Gaudi, uključuje stepenište”.

On je dodao da su o planu razgovarali i sa gradonačelnikom Barselone Žaumeom Kolbonijem, pošto lokalna vlast ima poslednju reč.

“Nemam kristalnu kuglu da mi kaže kada će doneti odluku”, rekao je predsednik i dodao da će oni pratiti Gaudijev plan do poslednjeg slova.

Od samog početka, gradnju Sagrade familije je nešto usporavalo, rat, nedostatak finasija, a u najnovije vreme radovi su bili zaustavljeni dve godine zbog pandemije kovida.

Pre pojave masovnog turizma, posao je trebalo da se finansira isključivo donacijama pokajnika, piše Gardijan, što je činilo priliv novca nepredvidivim i mnogi su sumnjali da će posao ikada biti završen. Međutim, već decenijima stabilan priliv novca obezbeđen je naplatom ulaznica – milioni turista spremni su da plate kartu koja košta od 25 do 40 evra da bi obišli ovu građevinu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here