ŠSS
Šah okupio decu iz više zemalja

Juniori šahovskog kluba “Soraba” iz Bazela posetili su nedavno Beograd i učestvovali na turniru Šahovski susreti budućih šampiona. Željko Knežević, šahovski trener švajcarskog kluba, govorio je za “Vesti” o svojim utiscima povodom ove smotre.

– Više od 100 mališana iz 14 različitih zemalja, družilo se u Beogradu zahvaljujući Vladi Republike Srbije i Kabinetu Ministra bez portfelja zaduženog za koordinaciju aktivnosti i mera u oblasti odnosa Republike Srbije s dijasporom, na čelu sa Đorđem Milićevićem. Prisutan je bio i predsednik Šahovskog saveza Srbije Miodrag Lazić koji je održao i veoma lep pozdravni govor. Šahovska škola “Soraba” uzela je učešće sa najmlađim učenicima. Tako su u Beogradu bili Nikolovski Dimitar (5 godina), Todorović Dejan (9 godina), Damnjanović Daris (10 godina) i Luka Hrzina (9 godina). Ovi mali šahisti pokazali su da su već sada veliki znalci igre na 64 polja, ali i da su dobri drugari. Pokazali su i nesebičnu crtu, jer su pored igre, razmišljali i o svojim drugarima, sa kojima su podelili sve svoje zalihe čokolade – ističe naš sagovornik.

Poštovanje prema šahu i protivniku

Nezaboravni dani

Novi prijatelji iz 14 zemalja lako su se uklopili i proveli 3 nezaboravna dana igrajući šah i učeći nove šahovske kombinacije. Uz pratnju roditelja dece, bilo je mnogo lakše i treneru i vođi puta tako da je sve prošlo u najboljem mogućem redu. Knežević ističe odličnu organizaciju kao i sam turnir koji je prošao bez ijedne pogreške.

– Za to su se potrudili direktorka turnira Marija Lukić i glavni sudija Igor Jolović. Dalje, sudija Rajko Lukić pokazao je na samo stručne nego i pedagoške kvalitete sudeći najmlađim učesnicima koji su se, igrajući prvi put na “ozbiljnom” turniru i sa satom, zbunjivali. Sudija Lukić im je ljubazno objašnjavao greške i donosio sudijske odluke pri čemu se najmlađi nisu ni najmanje ljutili. Naš junior Luka, osvojio je 5. mesto sa 4 poena u svojoj grupi i tako ostvario odličan rezultat. Svi učesnici su dobili medalju za učešće i zahvalnicu, kao i vredan poklon od organizatora i pokrovitelja susreta. Odigran je pravi rapid turnir u 7 kola i u pet različitih (starosnih) grupa, kao i simultanke, gde su deca igrala protiv iskusnih šahovskih trenera, a na kraju pobedinici su bili svi takmičari. Nagrade je uručio lično ministar bez portfelja Đorđe Milićević, koji se pozdravio pojedninačno sa svakim učesnikom, što je izazavalo posebno zadovoljstvo kod dece, a i zahvalnost kod roditelja i posmatrača. Svečano zatvaranje turnira je bila prilika da ministar Milićević pozove i na druženje ovog leta u višenamenskim kampovima tako da će druženje juniora biti nastavljeno – zadovoljan je Knežević.

Nikola Todorović, Daris Damjanović, Luka Hrzina, Dimitar Nikolovski sa Željkom Kneževićem i Marijom Lukić

Lepa slika

– Na kraju, treba reći da se osoblje hotela u kom smo bili smešteni potrudilo da sa svoje strane uradi sve da bi mališani poneli u svet jednu lepu sliku Beograda i Srbije. Tako je sala za turnir bila opremljena sa svim što je bilo potrebno i nije bilo nikakvih tehničkih problema. Obezebeđena je još jedna sala za organizatore, trenere i roditelje za dogovore i savetovanja. Sve u svemu, najviši nivo gostoprimstva – zadovoljno ističe trener. Nisu manje ushićeni svime što su doživeli i videli u prestonici, ni mali šahisti. Nikolovski Dimitar (5 godina), dete iz mešovitog braka (majka Dragana je Srpkinja , a otac Goran Makedonac) najmlađi učesnik turnira, bio je oduševljen Beogradom. Dmitar je posetio Kalemegdan i upoznao mnogo novih drugova iz Republike Srpske (Bijeljina) i dva nova druga iz Beča. Za nekog ko je prvi put na takvom jednom velkom događaju jako lepo iskustvo, obradovao se, video je nešto novo, upoznao puno novih prijatelja, odlazak u Beograd ga je uvek podsećao na odmor kod bake i deke na selu. Ovog puta je na njega šahovsko nadmetanje ostavilo jak utisak i to je za njega bio odmor u Beogradu, ističu roditelji dečaka. Oni zahvaljuju Željku što je bio taj koji im je omogućio da tako nešto doživi, i nadaju se da će i dalje da utiče tako pozitivno na Dimitra i da će njihovo dete nastaviti da ređa svoje medalje zajedno sa trenerom.

Učenje kroz igru

Roditelji su razmenili mišljenje o metodama koje se primenjuju u školi šaha. Trening sa najmlađima je posebno osetljiv, tako da se trener Željko Knežević najviše oslanja na učenje kroz igru. Todorović Nikola (9 godina), je već iskusan junior, nastupa na turnirima u Bazelu, a sad i u Beogradu. Na Nikolu osim šahovskog super događaja, najveći utisak bila je poseta Hramu Svetog Save.

Posetu su organizovali roditelji i deca iz Švajcarske u slobodnom vremenu. Jednostavno, nisu mogli bez te posete. Sad imaju o čemu da pričaju drugovima i drugaricama u Švajcarskoj. Damnjanović Daris (10 godina) oduševljen je šahovskim lekcijama i simultankom.

Posebno mu se dopalo druženje sa decom iz svih krajeva Evrope i sveta. Bio je u grupi koja je posetila Hram. Prvi put je boravio u Beogradu. Luka Hrzina (9 godina) postigao je 4 pobede (iz 7 partija), tako da je bio najuspešniji “Švajcarac”. Takođe, on je sa drugarima išao da vidi Hram Svetog Save. On je već učestvovao na kvalifikacionom turniru za juniorsko prvenstvo Švajcarske.

Turnir bez greške

Željko Knežević je licencirani šahovski trener sa iskustvom od 20 godina i dugogodišnji predsednik šahovskog kluba “Soraba” iz Bazela. Šahovski Susreti u Beogradu su i na njega ostavili odličan utisak.

– U skoro svim turnirima u Švajcarskoj prva runda obavezno kasni, nekad i više sati (Juniorski turnir u Tervilu). Turnir u Beogradu bio je bez greške, na čemu srdačno zahvaljujem organizatorima Već više od 10 godina pokušavam sa šahovskom školom u okviru “Soraba”, sa promenjivim uspehom. Iako u okviru srednje škole u Bazelu i osnovne Rajn škole u Nemačkoj imam stalnu i stabilnu školu šaha, srpski juniori nisu do sada pokazivali veće interesovanje. Posle ovog šahovskog susreta nadamo se da će i šahovski podmladak “Soraba” da se razvije i stabilizuje. Već 5. maja imamo novu priliku jer se u Tervilu (mesto pored Bazela) održava juniorski timski turnir, što je nova prilika za dokazivanje juniora “Soraba” – otkriva naš sagovornik.

Mališani sa šahovskim sudijom Rajkom Lukićem

Očuvanje identiteta

Ministar bez portfelja zadužen za odnose sa dijasporom Đorđe Milićević zajedno sa predsednikom Šahovskog saveza Srbije Draganom Lazićem, govorio je na otvaranju “Šahovskih susreta budućih šampiona”, koji su okupili više od 100 mladih šahista iz dijaspore, regiona i Srbije.

– Razlog za okupljanje dece iz rasejanja je šah, ali to je samo prvo okupljanje u nizu ove godine. Tokom letnjeg raspusta organizovaćemo tematske kampove za mlade iz dijaspore i regiona u opštinama i gradovima širom Srbije. Prošle godine je u tim kampovima učestvovalo 5.000 naših mališana, a očekujemo da ih ovog leta bude dvostruko više. Cilj ovih kampova, baš kao i ovih šahovskih susreta, je da se kroz sportska i kulturno-umetnička druženja okupljamo i ujedinjujemo gde god živeli. Da čuvamo naš identitet, da deca iz dijaspore usavrše znanje maternjeg jezika, da još više zavole svoju otadžbinu i da požele jednog dana da se trajno vrate u nju – rekao je Milićević.

Čuvamo drevnu igru: Dragan Lazić

Podrška je bitna

I predsednik Šahovskog saveza Srbije Dragan Lazić je istakao da će učiniti sve što može kako bi podržao šahiste.

– Kao što država Srbija pomaže i podržava srpski narod širom sveta tako će isto i Šahovski savez Srbije pomagati sve šahiste, a posebno mlade na svim meridijanima, gde god srpski narod živi – rekao je Lazić. Na turniru u Beogradu, učestvovali su mladi šahisti srpskog porekla iz Holandije, Velike Britanije, Austrije, Kipra, Švajcarske, Nemačke, Bugarske, Slovenije, Hrvatske, Severne Makedonije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore.