commons.wikimedia/Andrija12345678
Novo groblje u Beogradu

Na sahrane u Beogradu čeka se i duže od 10 dana, sahranjuje se i nedeljom i praznicima, a ispraćaji u kapelama skraćeni su na 15 minuta.

Marina Račić iz JKP Pogrebne usluge Beograd, koje održava 10 gradskih grobalja, rekla je za RTS da su u oktobru ove godine bile 1.973 sahrane, a u oktobru prošle godine oko 1.100 sahrana. Ona je napomenula da su sahrane nedeljom bile u vezi sa povećanim brojem obolelih od kovida.

– Tako da smo u toku ove dve godine u nekoliko navrata sahranjivali nedeljom. Ponovo su sahrane nedeljom uvedene od aprila ove godine – dodala je Marina Račić.

Direktor Republičkog udruženja pogrebnika Vlada Radović izjavio je da je u ovo vreme prošle godine bilo 520 sahrana, a sada je više od 900. Radović je naveo da se sahrane zakazuju i pre podne, kao i da su poskupeli osnovni troškovi sahrane.

– Dobavljači su sami digli cene. Poskupelo je gorivo, drvo, limovi, limeni i drveni ulošci su poskupeli za 20 do 30 odsto. Neka prosečna pogrebna oprema je bila 36.000, sada je to 45.000, pa nadalje – rekao je Radović.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here