Youtube/Lejla
Aki Rahimovski

Više od 150 radio-stanica u Hrvatskoj i regionu, tačno u 15 sati pustilo je pesmu pod imenom „Ponovo“ – poslednju pesmu koju je Aki otpevao.

Održan je poslednji ispraćaj Akija Rahimovskog na zagrebačkom Mirogoju u Aleji velikana.

U čast pevaču koji je preminuo u 67. godini, radio-stanice iz celog regiona, među kojima i Radio 202, emitovale su u isto vreme numeru Ponovo.

– Tužna je naša ulica otkad nisi tu… Jer tužnu pjesmu pjevaju oni što ostaju – piše na plakatu uz Akijevu fotografiju. Reč je o stihovima iz pesme Parnog valjka, Moja je pjesma lagana.

Aleksandar Aki Rahimovski rođen je u Nišu, ali se ubrzo sa porodicom preselio u Skoplje.

Pošto mu je otac bio profesor muzike, sa sedam godina je krenuo u muzičku školu, odsek klavir i pevanje.

Kao tinejdžer bio je član nekoliko rok sastava od kojih su neki grupe Vakuum, Krvna braća i Tor, s kojom je nastupio na festivalu u Zagrebu 1975. godine.

Iste godine upoznaje gitaristu i kompozitora Huseina Hasanefendića Husa i Juricu Pađena. U saradnji sa menadžerom Vladimirom Mihaljekom Mihom osnivaju grupu Parni valjak.

Uskoro su počela da izdaju singlove, a 1976. su objavili prvi studijski album Dođite na šou za PGP RTB. Prvi nastup su imali u Beogradu u hali „Pionir“, gde su nastupili sa Oliverom Mandićem i Ju grupom.

Osamdesetih godina nižu se albumi, Vrijeme je na našoj strani, Glavnom ulicom, Uhvati ritam, Pokreni se!, Anđeli se dosađuju – na kojem se našao čuveni hit Jesen u meni… Svi albumi dostižu zlatne i platinaste tiraže od više miliona prodatih primeraka.

Godine 1991, povodom 15 godina rada, Parni valjak objavljuje album snimljen uživo Svih 15 godina na kojem se našlo 29 pesama, a iste godine objavljuju i kompilaciju Pusti nek traje.

Jedan od najuspešnijih i najprodavnijih hrvatskih albuma objavljuju 1995. godine, Bez struje: Live in ZeKaeM, a do 2000. snimaju još dva studijska albuma.

Na tridesetu godišnjicu Parnog valjka Hus odlučuje da prestane sa koncertnim aktivnostima, dok ostatak sastava, pod vođstvom Akija Rahimovskog, nastavlja s radom.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here