PKS
Sajam u Tirani

Perspektivni sektori za veću ekonomsku saradnju Srbije i Albanije su poljoprivreda i prehrambena industrija, industrija plastike, metalska, tekstilna, i industrija nameštaja, a 27. Međunarodni sajma privrede u Tirani je odlična prilika za nove poslove i zajedničke programe kompanija, saglasni su privrednici i predstavnici poslovnih asocijacija koji učestvuju na ovoj prestižnoj regionalnoj manifestaciji.

Firme iz Srbije imale su niz sastanaka sa velikim albanskim poslovnim sistemima kao što su Balfin grupa, Agna, Kastrati, Brunes, Atlas grupa, koji okupljaju kompanije u oblasti bankarstva, nekretnina, trgovine, prehrambene, hemijske i drugih industrija, a u organizaciji Komorskog investicionog foruma, predstavnici malih i srednjih preduzeća, koji se bave preradom poljoprivrednih proizvoda imali su više desetina sastanaka sa trgovinskim lancima.

“Danas su mogućnosti za saradnju prezetnovale ESSI Group, Eco Market, Aroma Marketi, a sutra se predstavljaju DIS, Royal Food i Dauti Komerc, kaže Marko Mandić, rukovodilac Centra za Komorski investicioni forum Zapadnog Balkana u Privrednoj komori Srbije. To otvara vrata novim poslovnim aranžmanima, ali i intenzivnijoj saradnji u okviru inicijative „Otvoreni Balkan“ i jačanja ekonomija tri zemlje – Srbije, Albanije i Severne Makedonije, ocenio  je Mandić. Podseća da prema evidenciji PKS, više od 1000 firmi iz Srbije ima partnere u Albaniji, a o uspešnoj saradnji dveju privreda svedoči podatak da smo tokom 2020, uprkos pandemiji koronavirusa, za 10 odsto uvećali izvoz na albansko tržište.

Dragiša Ristić iz kompanije 9. Septembar, Čačak koja se bavi proizvodnjom mašina za preradu papira higijenskog programa, prvi put je posle četiri decenije u Albaniji i nastup na sajmu vidi kao odličnu priliku za nove kontakte, da se predstave i upoznaju sa razvojem sličnih industrija na albanskom tržištu.

„Naša osnovna delatnost je građevinarstvo, bavimo se izgradnjom lokala i stanova u opštini Preševo i šire. Želeo bih da se zahvalim organizatorima sajma, jer smo prvi put kao firma na ovom sajmu i prvi put sa novim proizvodima- to su električni liveni radijatori, napravljeni od posebne mase tako da ispunjavaju ekološke standarde. Poslovne partnere tražimo u celoj Evropi i cilj nam je da nađemo jake poslovne partnere u Tirani“, ističe Fejzula Aguši vlasnik firme Vlora- comm iz Preševa.

Milan Pršić, iz firme Agrouniverzal, Gornji Milanovac, koja se bavi distribucijom i prometom poljoprivrednih mašina navodi da su danas imali najavljene sastanke sa proizvođačima maslinovog ulja, da je cilj saradnja sa albanskim farmerima i kooperatnima, kao i da budu prisutniji na severu Albanije. „Nadamo se saradnji sa albanskim partnerom koja treba da obuhvati distribuciju organskih proizvoda od maslinovog ulja na tržište Srbije, a da im plasiramo naše mašine koje bi pomogle da unaprede tehnologiju proizvodnje“, objašnjava Pršić. Dodaje da je odlična organizacija na sajmu i prilika za sklapanje novih poslova, jer na jednom mestu može mnogo toga da se završi za kratko vreme.

Direktorka kompanije TrendTeks iz Prijepolja Suanita Čelebić navodi da se kompanija bavi proizvodnjom radne i zaštitne odeće, kao i iz medicinskog programa. Sedište njihove firme je HMT sistem u Nemačkoj, posluju i u Bosni i Hercegovini, a proizvodnju imaju i u Beloj Palanci.

„Sistem HMT u Prepolju zapošljava oko 2.000 ljudi. Ovde smo isključivo zbog proširenja kapaciteta. Zbog toga što imamo unapred prodate proizvodnje, neophodno nam je da nađemo saradnike i kooperante koje bi mogli da uposlimo. U vreme pandemije Kovida kada mnogi imaju manje posla, došli smo ovde da ponudimo posao saradnicima na ovim prostorima“, dodaje ona.

Dejan Vukotić, direktor Agencije za osigaranje i finansiranje  izvoza Srbije (AOFI) ističe da je sajam u Tirani u znaku regionalne inicijative Otvoreni Balkan koju su pokrenuli lideri Srbije, Albanije i Severne Makedonije sa ciljem povećanja razmene, jačanja BDP i generalno privrede tri zemlje. Broj kompanija iz Srbije na sajmu u Tirani pokazuje koliko je interesovanje firmi, a po rečima Vukotića, AOFI je na raspolaganju srpskim izvoznicima da povećaju razmenu sa parterima iz Otvorenog Balkana što će imati veliki uticaj na razvoj srpske privrede.

Mima Ravek, Asocijacija vinara Albanije poručuje da je važno da kompanije sarađuju. „Proizvođači vina iz Srbije i Albanije nemaju razloga da posmatraju jedni druge kao konkurente jer nas zajedno gledano ima malo, i kada se svi okupimo na jedno mesto na sajmu, zapravo nas ima koliko samo jedno selo proizvođača u Italiji“, rekao je Ravek.

Na sajmu u Tirani, koji se održava pod sloganom „Jedan Balkan jači Balkan“, ove godine od 1. do 4. decembra učestvuje više od 250 kompanija iz 20 zemalja, najviše iz Turske, Grčke, Italije i Srbije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here