pixabay.com
Ilustracija

Sajber kriminal je u Austriji u prošloj godini ponovo značajno porastao, pokazuje izveštaj Ministarstva unutrašnjih poslova.

Tako je broj sajber krivičnih dela porastao sa 28.439 prijavljenih slučaja u 2019. na 35.915 u prošloj godini, što je rast od 26,3 odsto.

Glavno krivično delo u ovoj oblasti je prevara preko interneta, s čim u vezi je podneto 18.780 prijava, što je novi rekord, ukazuje generalni direktor za javnu bezbednost Franc Ruf.

Pandemija koronavirusa je “dala svoj doprinos” ovom značajnom razvoju, dodao je on.

Izveštaj pokazuje da postoji samo još malo oblasti, a tako i u tradicionalnom kriminalu u kojem digitalizacija i IT ne igra nikakvu ulogu.

Ruf je naveo “Love Scams” kao primer, objasnivši da se radi o manipulisanju emocijama usamljenih žrtava preko društvenih mreža kako bi se dospelo do njihovog novca.

Isto tako, od početka pandemije, policija je uočila sve više fejk internet prodavnica.

– Sajber kriminal se u proteklih deset godina od nebitnog krivičnog dela pretvorio u jedan od glavnih problema – kazao je Ruf.

Kada je reč o napadu na podatke ili računarske sisteme uz korišćenje digitalne tehnologije porast prijava je, u odnosu na 2019., čak 69,4 odsto pošto je prošle godine bilo 12.914 prijavljenih slučaja.

Takođe značajni rast beleže i trgovina narkoticima preko Darkneta, onlajn seksualno zlostavljanje dece i sajbermobing.

Ministar unutrašnjih poslova Karl Nehamer istakao je, u saopštenju, da se kriminal sve više premešta na internet.

– Zbog toga je istražni rad na internetu sve bitniji. U policiji smo se posebno fokusirali na ovu vrstu kriminala i udvostručili broj osoblja u toj oblasti – objasnio je on.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here