Tanjug
Predsednica Grčke Katerina Sakelaropulu

Predsednica Grčke Katerina Sakelaropulu je posle sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem izjavila da stav Atine u vezi s Kosovom ostaje stabilan i nepromenljiv.

– Pozicija Grčke ostaje nepromenjena. Moja zemlja dosledno primenjuje konstruktiivnu politiku, da bi obezbedila mir i stabilnost na čitavom području Balkana. Pozdravljamo napredak u odnosima postignut u Briselu i Ohridu i posebno aneks implementacije. Grčka je spremna da pomogne – rekla je predsednica Grčke.

Ona je na pitanje novinara da li je Grčka, u kontekstu rata u Ukrajini, izložena pritiscima Zapada da promeni svoj stav, odgovorila da uvek postoje pritisci da Grčka promeni stav o nepriznavanju Kosova, ali da oni nisu uticali na njenu zemlju.

U vezi sa evrointegracijama Srbije Sakelaropulu je podsetila da je primena aneksa iz Ohrida povezana sa evroskim putem Srbije.

– Tako će i primena obaveza Kosova iz aneksa doprineti ukupnim naporima da se obezbedi mir i stabilnost regiona – ocenila je predsednica Grčke.

Istakla je da je neopravdan ruski upad u Ukrajinu pokazao da svi moramo da se borimo za mir na osnovu principa UN.

– Težnje ka proširenju teritorija nisu prihvatljlive i nemaju mesta u Evropi u 21. veku – navela je Sakelaropulu.

Ona je istakla kako je Grčka uvek smatrala da Srbija pripada evropskoj porodici.

– Zato sam istakla čvrst stav Grčke o potrebi priključivanja Srbije EU i naporima koje vaša zemlja ulaže na tom putu. Podržavamo rešenje koje će pružiti stabilnost čitavom području Balkana i dati zamajac njegovom razvoju. Podržavamo nedavne razgovore koji su vezani za pronalaženje rešenja i primenu plana implementacije – navela je grčka predsednica.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here